Valeriu Zgonea a pierdut, luni, funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului Permanent după ce a fost revocat din funcţie, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD, preşedintele de şedinţă, Florin Iordache luând act de revocarea din funcţie a acestuia.
”Am luat act de încetarea de drept a calităţii de preşedinte a Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului Permanent a domnului deputat Valeriu Ştefan Zgonea începând cu data de astăzi”, a declarat, luni în plen, preşedintele de şedinţă, Florin Iordache.
Florin Iordache asigură interimatul de preşedinte al Camerei Deputaţilor pe parcursul zilei de luni.
Biroul Permanent a aprobat, luni, ca plenului Camerei Deputaţilor să-i fie adus la cunoştinţă faptul că lui Valeriu Zgonea i s-a retras sprijinul politic pentru funcţia de preşedinte al Camerei, funcţia devenind astfel vacantă.
Pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor s-a aflat şi punctul de vedere al Comisiei pentru Statut, potrivit căruia funcţia de preşedinte al forului este pierdută automat în momentul pierderii susţinerii politice, aşa cum s-a întâmplat cu Valeriu Zgonea, după excluderea din PSD.
PSD a încercat prin două metode să vacanteze postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor: printr-o modificare a Regulamentului forului, prin care grupul care l-a susţinut pe şeful Camerei poate solicita revocarea din funcţie - faţă de prevederea actuală, potrivit căreia doar grupul din care face preşedintele parte poate face acest demers, în condiţiile în care Zgonea este acum parlamentar independent şi nu face parte din niciun grup -, precum şi printr-o interpretare a Statutului, care prevede că orice funcţie devine vacantă în momentul pierderii sprijinului politic, inclusiv cea de preşedinte al forului, şi nu doar cea de şef de comisie de specialitate sau a restului funcţiilor de conducere din Biroul Permanent al Camera Deputaţilor.
În privinţa celei de-a doua căi folosite de social-democraţi, Comisia pentru statut a decis că orice funcţie va fi pierdută automat prin pierderea sprijinului politic, ceea ce s-ar aplica şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care până acum aceste prevederi nu erau aplicate primei funcţii din for. Săptămâna trecută, conducerea Parlamentului a discutat acest punct de vedere, hotărând să îl transmisă către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor.