Premierul Victor Ponta a făcut un lucru extrem de înţelept - a lăsat fără obiect, prin demisia lui, o acţiune care s-ar fi dezvoltat în bulgăre de zăpadă, consideră fostul premier Adrian Năstase.

"Apoi, l-a determinat şi pe primarul Piedone să demisioneze şi a aruncat un cartof fierbinte în braţele lui Johannis, ale lui Dragnea şi ale liderilor PNL. Dacă se păstrează Coaliţia, desemnarea unui candidat de premier se va dovedi dificilă. PNL, conştient de acest lucru, va milita pentru alegeri anticipate - decizie greu de pus în practică, mai ales că ele ar trebui să aibă loc cam cu o jumătate de an înaintea celor la termen. Şi în condiţiile în care trei sferturi din parlamentari, care nu se vor mai regăsi pe viitoarele liste, nu vor putea fi convinşi de o astfel de strategie. Pentru Johannis, a forţa numirea unor candidaţi 'no name' pentru a obţine, în două rânduri, un vot de neîncredere în Parlament este riscant prin consecinţele ce pot apare în ceea ce înseamnă propriul său mandat. A forţa desemnarea unui guvern minoritar PNL ar fi, de asemenea, riscant, în ambele variante", a scris Năstase pe blog.

În opinia acestuia, Ponta şi-a ales un motiv oportun pentru a ieşi, deocamdată, din scenă.

"Rămân în scenă cei care sprijină 'tăierea la ras' a clasei politice, 'defrişarea politică', neînţelegând că schimbările trebuie realizate în mod gradual. Deschiderea Cutiei Pandorei în momentul în care există instabilitate politică la frontierele României - vezi situaţia din Ucraina, din Republica Moldova, din Marea Neagră, anumite abordări din Ungaria, nu mi se pare un lucru foarte înţelept. Iar desfăşurarea acestor evenimente, în momentul în care are loc la Bucureşti Reuniunea la vârf a şefilor de stat din Europa centrală şi de est, va slăbi mesajul şi semnificaţia acestei întâlniri. Nu ştiu de ce mi-au venit în minte şi unele evenimente de la Chişinău...", a adăugat Adrian Năstase.

În ceea ce priveşte ieşirea de marţi a tinerilor în mai multe oraşe din ţară, fostul premier a arătat că se gândeşte nu atât la ce s-a întâmplat în ianuarie 2012 în Piaţa Universităţii, ci, mai curând, la revolta tinerilor din Franţa din mai 1968.

"Evident, ceea ce s-a întâmplat la Clubul Colectiv, tragedia de acolo, cu o dimensiune emoţională imensă, a reprezentat 'scânteia' ce a declanşat, extrem de rapid, prin mesaje fb, ieşirea în stradă. Sigur că aceşti tineri, în majoritate de 20-30 de ani, nu pot să cunoască în întregime ce s-a întâmplat 'în ultimii 26 de ani'. Lozincile lor, diferite (dar confecţionate din aceleaşi materiale şi scrise cu aceleaşi litere), vizează global 'clasa politică', dar, concret, politicieni dintr-o singură zonă politică. Interpretarea mea este că ieşirea în stradă s-a datorat unor nemulţumiri multiple. (...) O acumulare de fapte, de evenimente, de trăiri, de aspiraţii neîmplinite. Toate acestea au generat o imensă tensiune socială. Desigur, nu vreau să cred că au existat diversiuni sau manipulări. Într-o societate democratică, astfel de lucruri nu se pot întâmpla", a mai arătat Năstase.

Postarea are şi un PS: "Vă rog să-l ajutaţi pe Băsescu să înţeleagă că nu este vorba de distracţia tinerilor şi de cluburi. Este mult mai mult decât atât. Inclusiv de cele două mandate ale sale".