Fostul ministru Gabriel Sandu a declarat luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că perioada în care s-au desfăşurat faptele de care este acuzat de procurorii DNA a fost cea mai proastă din viaţa sa şi şi-a exprimat regretul în ceea ce priveşte activitatea sa ca ministru.
„Fac politică din ’99, am făcut campanii electorale cu Gheorghe Ştefan şi am ajuns la PDL. A fost cea mai proastă perioadă din viaţa mea. Am fost cel mai prost ministru din istoria României. Am stabilit cu Cocoş să finanţăm cu două milioane de euro campania PDL, dar şi prezidenţialele, iar cu Ştefan altă înţelegere, tot cu două milioane euro”, a spus Sandu.
El a povestit că ministerul era dator cu licenţele din 2006, fiind o situaţie dificilă, iar 57 milioane de dolari trebuiau plătiţi pentru perioada 2006 — 2008.
„Claudiu Florică era în minister din două în două zile. Cocoş m-a chemat la el să dau o hotărâre de guvern. Mi-a spus că trebuie să închid contractul cu Microsoft şi trebuie să mă văd cu Florică. (…) Am discutat cu Florică, dar le-am propus licitaţie internaţională şi 50 de mii de ore de consultanţă. Au spus că nu pot face asta din punct de vedere financiar. Au venit, prima dată, cu toţi ambasadorii şi prim-vicepreşedintele Microsoft America. Ulterior propunerii mele am fost sunat de Cocoş, care mi-a zis să nu mă port atât de dur cu Florică şi că ar trebui să accept termenii”, a mai arătat fostul ministru.
El a precizat că şi Gheorghe Ştefan i-a spus că trebuie să se întâlnească cu Cocos, care are impresia că îi pune beţe în roate atât lui, cât şi lui Florică.
„Ştefan mi-a comunicat că partidul este supărat că nu contribuim la campania electorală. Florică ar fi trebuit să plătească o anumită sumă pentru partid. Am acceptat înţelegerea pentru că trebuia să aduc bani la partid. Comisionul ce mi se cuvenea urma să fie redirecţionat către partid. (…) Nu am primit niciodată nicio sumă de bani, doar ce s-a plătit pentru finanţarea campaniei electorale”, a mai spus Gabriel Sandu.
Instanţa supremă a stabilit următorul termen al procesului pentru data de 3 noiembrie, când urmează să fie audiat Gheorghe Ştefan.
Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru şi-au recunoscut faptele în dosarul Microsoft, luni, în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în timp ce Gheorghe Ştefan a negat acuzaţiile.
Cei trei doresc să beneficieze de procedura simplificată, în care pedeapsa este redusă cu o treime dacă inculpaţii recunosc faptele aşa cum sunt expuse în rechizitoriul întocmit de procurori.
Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.
Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat.
„La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României”, preciza DNA.
Astfel, în primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.
„În cursul procedurii de achiziţie, pentru a asigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoş a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ştefan şi pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro şi 1.800.000 euro, Gheorghe Ştefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoş — 9.000.000 euro. Din fişa de date a procedurii de achiziţie rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitaţie orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecinţă, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achiziţionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”, potrivit procurorilor.