Guvernul ar putea adopta astăzi o ordonanţă de urgenţă care să dea liber transferurilor politice. Social democraţii sunt nemulţumiţi de faptul că foarte mulţi primari bat la uşile PSD clamând dragostea pentru doctrina de stânga, dar în realitate ei sunt membri ai altor partide.
Pesediştii vor să se asigure că vor fi îndreptăţiţi să ceară voturi pentru PSD la alegerile prezidenţiale, condiţionând redirecţionarea fondurilor către administraţiile locale cu numărul de sufragii pentru Victor Ponta la alegerile din noiembrie.
Se teme oare PSD de trădare? Sau de înfrângere? Altfel nu putem să explicăm graba de a adopta o astfel de ordonanţă
Premierul Ponta susţine că ordonanţa este "necesară" deoarece "va permite în primul rând să deblocăm autorităţile locale. Mi-a spus primarul general din Bucureşti că nu mai poate lucra şi nu se mai pot lua decizii de trei luni în Consiliu. Candidaţii USL au candidat în 2012 cu Ponta şi Antonescu şi acum s-au trezit cu Blaga şi Iohannis", a afirmat Victor Ponta.
“Acest proiect de act normativ dă şansa primarilor şi consilierilor să decidă dacă sunt de acord să respecte deciziile luate de unii lideri politici de la Bucureşti în spatele uşilor închise sau să decidă dacă vor să respecte voinţa cetăţenilor care i-au ales. Este o opţiune democratică”, a declarat şi vicepremierul Liviu Dragnea.
El a arătat că, în ultimele zile, din ce în ce mai mulţi primari au trimis semnale foarte clare că nu sunt de acord cu deciziile luate la centru şi că sunt probleme din ce în ce mai multe cu majorităţile din consiliile locale şi judeţene.
Totuşi adoptarea unei astfel de ordonanţe ar arunca România în ridicol în faţa partenerilor externi. Prevederea legată de migraţia politică a aleşilor a intrat în vigoare în 2006, cu puţin înainde de integrarea României în Uniunea Europeană. Atunci aleşii au avut la dispoziţie o perioadă de aproximativ două luni pentru a-şi limpezi opiniile politice. Acum, Dragnea şi Ponta doresc să forţeze mâna primarilor, şantajându-i cu lipsa fondurilor pentru dezvoltarea localităţilor. Liderii social democraţi se tem că vor pierde posturile de viceprimari din foarte multe localităţi şi că în lipsa majorităţii în consiliile locale şi judeţene nu vor mai putea promova proiectele care pot aduce fonduri către partid (faimosul procent de 10% din lucrările de infrastructură, procent care în majoritatea cazurilor este direcţionat sub formă de donaţie în conturile PSD)
Prahova- leagănul migraţiilor
În Prahova tonul migraţiilor a fost dat de UNPR, partid care nu a mai avut răbdare şi a anunţat din timp racolările politice de primari şi consilieri judeţeni şi locali. Astfel, adepţii lui Gabriel Oprea din Prahova au anunţat transferurile consilierilor judeţeni Simona David şi Radu Ionescu, a primarilor de la Floreşti, Băicoi, Cărbuneşti şi Sângeru. Gurile rele susţin că liderii UNPR Prahova merg din primar în primar şi promit diverse avantaje (de la investitori străini, înfrăţiri cu localităţi din tări UE sau fonduri pentru continuarea unor investiţii).
PSD nu prea mai doreşte primirea unor noi edili în partid deoarece numărul acestora oricum este foarte greu să îşi mulţumească cei 35 de primari social democraţi. Totuşi surse social democrate dau ca sigur transferul primarilor de la Podenii Noi, Bălţeşti şi Ceptura.
Oricum dacă ordonanţa lui Dragnea va fi adoptată în şedinţa de Guvern de astăzi, vom asista la o perioadă de negocieri intense între PSD, UNPR şi PC şi partidele din zona de dreapta. PPDD oricum va rămâne fără primari, deoarece cei doi edili din Prahova, cei de la Tomşani şi Şirna sunt oricum foarte apropiaţi de PSD deci o surpriză ar însemna rămânerea lor în partid...