Europarlamentarul PMP Cristian Preda a ieşit luni la atac împotriva Elenei Udrea. În opinia sa, intrarea şefei PMP în cursa prezidenţială este “o eroare ce se poate dovedi fatală”. Acesta spune că Udrea nu are profil de prezidenţiabil şi că ar putea să piardă şi şefia PMP.

“Ofensiva pornită de Elena Udrea împotriva candidaturii lui Cristian Diaconescu la prezidenţiale, care ar putea fi urmată mâine de o intrare a şefei PMP în cursa pentru Cotroceni, e o eroare ce se poate dovedi fatală. Şi pentru PMP, şi pentru Udrea, şi pentru Băsescu.

Va plăti, mai întâi de toate, partidul fondat de Tomac, Papahagi, Ciuparu, Petrescu şi Baconschi. După 6 la sută la europene (în loc de un scor cu două cifre) şi un congres care, în loc să sudeze energiile, a îndepărtat sau marginalizat voci credibile, schimbarea lui Diaconescu va produce o divizare a sprijinului acordat de simpatizanţii PMP şi ai lui Băsescu pe 2 noiembrie. Într-adevăr, dacă e probabil ca militanţii să urmeze decizia dictată de preşedinta PMP, comportamentul simpatizanţilor nu va fi unitar. Ei vor vota pentru alţi doi candidaţi identificaţi cu Băsescu – Macovei, aliată de lungă durată, şi Diaconescu, care a primit sprijinul explicit al şefului statului pentru candidatură. Militanţii nu sunt mai mult de 30 de mii, simpatizanţii erau de zece ori mai mulţi la scrutinul pentru PE (când lista pe care am condus-o a obţinut 345 de mii de voturi).

Va plăti, apoi, Elena Udrea, care nu are un profil de prezidenţiabil şi a cărei candidatură ar putea avea un efect pervers. Ea speră ca duelul său verbal cu Victor Ponta să acopere vocile celorlalţi şi s-o califice în turul al doilea. Speranţa stângii e alta, şi anume ca fărâmiţarea voturilor de centru-dreapta să-l ajute pe Tăriceanu să intre în turul al doilea şi să joace rolul jucat de Vadim Tudor în 2000. Nu e exclus ca Udrea să fi picat în capcana întinsă de strategii stângii. Eu ştiu cel puţin unul care a jucat un rol important acum 14 ani şi care e la fel de activ (şi de deştept) şi acum. Vrând fără vreun argument solid preşedinţia, Udrea s-ar putea să piardă şi partidul”, a scris Cristian Preda, pe blogul personal.