Medicamentele noi pentru pacienţii care suferă de boli rare, tratamente care au fost promise de Ministerul Sănătăţii, nu au ajuns în farmacii de trei săptămâni. Ministerul a găsit o scuză: e din cauza birocraţiei.

Pacienţii măcinaţi de forme rare de cancer, epilepsie sau boli autoimune, ar fi trebuit să primească 17 noi tipuri de tratament de la începutul lunii. Pastilele nu se găsesc nici acum în farmacii.

În această situaţie disperată sunt câteva sute de oameni care plătesc conştiincioşi asigurările de sănătate.

„Este în dauna pacientului, este clar. Noi trebuie să ne continuăm tratamentul, să beneficiem de aceste molecule, mai ales că toate documentele oficiale sunt făcute. Nu ştiu de ce mai există această mică întârziere”, a spus Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Statul, însă, s-a împiedicat în propria birocraţie. Pentru ca medicamentele să ajungă pe lista de compensate şi gratuite este nevoie de hotărâri de guvern, ordine şi norme de aplicare.

Oficialii din Ministerul Sănătăţii spun că este nevoie de ghiduri pentru eliberarea acestor medicamente, dar la acestea se lucrează abia acum. De fapt, bolnavii vor beneficia de medicament abia de la 1 iulie.

Ceilalţi pacienţi, care nu suferă de boli rare, vor aştepta şi mai mult. O nouă listă de medicamente compensate şi gratuite ar putea apărea abia în octombrie.