Preşedintele american Barack Obama recunoaşte "domnia istorică" a Regelui Juan Carlos al Spaniei, informează luni cotidianul El Pais, pe baza unui comunicat al Casei Albe transmis în urma unei discuţii avute duminică de cei doi şefi de stat, scrie Agerpres.
Obama a discutat la telefon cu Regele Juan Carlos, cu ocazia proclamării fiului celui din urmă drept regele Felipe al VI-lea săptămâna aceasta, în ziua de joi, 19 iunie.

Preşedintele american i-a mulţumit monarhului spaniol pentru "promovarea fermă a democraţiei în Spania" şi "angajamentul pentru relaţiile transatlantice". Cei doi au susţinut de asemenea "puternicele legături de prietenie" dintre SUA şi Spania, care urmează să fie aprofundate pe durata domniei noului rege.

Regele Juan Carlos al Spaniei a avut parte de acces deosebit la toţi preşedinţii americani, începând cu John F. Kennedy, astfel că relaţia avută în general cu SUA a fost una dintre reuşitele actualului monarh.

Viitorul rege Felipe al VI-lea a studiat la Washington şi urmează să-şi pronunţe următorul discurs internaţional semnificativ în faţa Adunării generale a ONU, la New York, în luna septembrie.