În ultimele 48 de ore Iranul a trimis 2000 de soldaţi în Irak, în ajutorul guvernului de la Bagdad ce se confruntă cu cel mai mai mare atact terorist din ultimii ani, potrivit Agerpres. Surse confidenţiale din interiorul administraţiei de la Teheran au declarat pentru The Guardian că Iranul este gata să sprijine Irakul în „lupta împotriva terorismului ce se răspândeşte repede în regiune“.

Sprijinul nu este surprinzător, deoarece mişcarea islamistă este de sorginte sunită şi respinge influenţa Iranului în regiune.

Hassan Rouhani, preşedintele iranian, împreună cu Nouri al-Maliki, primul-ministru al Irakului, au decis să formeze o alinaţă, ultimul îndemnând cetăţenii irakieni să se înarmeze şi să lupte pentru apărarea ţării. În discursul de sâmbătă, Maliki a declarat că rebelii grupării ISIL le-au dat irakienilor „un motiv în plus să acţioneze cu curaj“. Chemarea la arme pe care acesta a facut-o publică nu a rămas fără efect în rândul populaţiei, în special printre tineri. Sute de tineri s-au înghesuit la centrele de recrutare pentru a se alătura luptei împotriva ISIL.
Tot în cursul zilei de sâmbătă, în capitala iraniană, Rouhani a făcut o remarcă adresată Statelor Unite. Acesta a declarat că „Teheranul cooperează cu vechiul său duşman, Washingtonul, pentru a-i înfrânge pe insurgenţii suniţi care doresc începerea unui război sectarian dincolo de graniţele Irakului“. Oficialul irakian pe care îl citează jurnaliştii britanici a mărturisit că circa 1500 de militari iranieni au trecut graniţa în Irak prin Khanaqin, în provincia Diyala, în timp ce alţi 500 au intrat prin Badra Jassan, în provincia Wassat. Qassem Suleimani, un militar de rang înalt din armata iraniană, se află deja la Bagdad pentru a coordona apărarea capitalei. În acelaşi timp, miliţii locale se îndreaptă spre oraşul Samarra, aflat la 70 de kilometri distanţă de capitala irakiană, pentru a apăra locurile considerate sfiinte de către şiiţi. Voluntarii au răspuns apelului făcut de cel mai respectat cleric şia din Irak, ayatolahul Ali al-Sistani, de origine iraniană. „Toţi cetăţenii care pot să mânuiască o armă şi care doresc să apere ţara, populaţia civilă şi locurile sfinte împotriva teroriştilor, să se alăture forţelor de securitate“, a declarat purtătorul de cuvânt al ayatolahului, şeicul Abdul Mahdi al-Karbalale.