Aproape 150 de deţinuţi au deficienţe de vedere, de auz sau locomotorii, cei mai mulţi fiind în penitenciarele din Botoşani, Bucureşti - Rahova, Arad, Tulcea, Brăila şi Craiova, arată Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), într-un răspuns transmis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit celor mai recente date statistice ale ANP, transmise în urma solicitării agenţiei MEDIAFAX, 148 de deţinuţi din România, din totalul celor peste 32.000 de persoane lipsite de libertate, au deficienţe de vedere, de auz sau locomotorii.
Dintre aceştia, 74 de deţinuţi au deficienţe locomotorii, 68 au deficienţe de vedere, iar 14 au deficienţe de auz, două dintre persoanele încarcerate fiind surdomute.
Persoanele lipsite de libertate beneficiază, conform legislaţiei în vigoare, de asistenţă medicală de specialitate, în funcţie de afecţiunile cu care sunt în evidenţa cabinetelor medicale.
"Persoanele cu dizabilităţi au la dispoziţie rampe de acces, dispozitive de sprijin pentru grupuri sanitare şi vase WC speciale din dotarea unităţilor penitenciare", arată ANP.
Articolul 94 din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal reglementează dispoziţiile în baza cărora persoanele cu dizabilităţi execută pedeapsa. Astfel, conform cadrului legal, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi administraţia unităţii de detenţie dispun măsuri specifice pentru protecţia sănătăţii fizice şi psihice a persoanelor condamnate care prezintă dizabilităţi.
Potrivit aceluiaşi articol, persoanelor condamnate care prezintă dizabilităţi li se asigură condiţii pentru participarea la activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase adecvate nevoilor şi personalităţii lor, în funcţie de opţiunile şi aptitudinile lor. Activităţile de formare profesională a persoanelor condamnate care prezintă dizabilităţi pot fi organizate de administraţia penitenciarului, în colaborare cu personalul specializat din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
"Prevederile legale în vigoare şi reglementările interne circumscrise domeniului reintegrare socială (decizii ale directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, proceduri de lucru, ordine) nu includ dispoziţii care să limiteze participarea persoanelor cu dizabilităţi la activităţi destinate reintegrării sociale", precizează ANP.
Potrivit sursei citate, activitatea de reintegrare socială desfăşurată în închisorile din România cuprinde trei etape, respectiv adaptarea, intervenţia şi perioada de dinaintea reîntoarcerii în comunitate.
Astfel, potrivit legii, imediat după ce ajung în penitenciar, toate persoanele private de libertate sunt evaluate din punct de vedere al educaţiei, asistenţei psihologice şi asistenţei sociale.
"Persoanele cu dizabilităţi care execută o pedeapsă privativă de libertate pot participa, atât la solicitare cât şi din oficiu, la activităţile cu caracter educativ, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială, destinate populaţiei carcerale", au mai arătat oficialii ANP.