Ceremonia de învestire a lui Petro Poroşenko ca al cincilea preşedinte al Ucrainei independente a început sâmbătă, în Parlament, la Kiev, în prezenţa a numeroşi şefi de stat, relatează AFP.

Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, care a asigurat preşedinţia interimară, a deschis şedinţa, prezentând invitaţii, potrivit unor imagini transmise în direct la televiziune. El i-a citat pe primii trei preşedinţi ucraineni, omiţându-l pe Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie.

Poroşenko, purtând un costum închis la culoare, a pătruns, după aceea, în Parlament şi a urcat scara care duce către sala de dezbateri.

La ceremonie au fost prezenţi vicepreşedintele american Joe Biden, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi numeroşi şefi de stat şi de guverne din Europa de Est, aflate odinioară sub dominaţia sovietică, inclusiv preşedintele polonez Bronislaw Komorowski şi preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite.

Poroşenko, un miliardar prooccidental, în vârstă de 48 de ani, a fost ales din primul tur, pe 25 mai, cu 54,7% din voturile exprimate. El este succesorul lui Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lui februarie în urma unei băi de sânge în Piaţa Maidan, la Kiev, după ce a fugit în Rusia, în urma a trei luni de proteste violente.

El a devansat-o pe Iulia Timoşenko (12,8%), un fost premier, prezentă sâmbătă la învestire, purtând faimoasa sa coafură care a făcut-o celebră în timpul „revoluţiei portocalii“ din 2004.