Liderii europeni au chemat marţi Rusia „să coopereze“ cu noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, să continue retragerea trupelor sale masate la graniţa ucraineană şi să oprească intrarea separatiştilor şi armelor în această ţară, după ce poliţişti de frontieră ucraineni au raportat că o coloană de camioane cu oameni înarmaţi ilegal a trecut frontiera cu o noapte înainte, scrie Agerpres.

Într-o declaraţie comună publicată după un summit la Bruxelles, cei 28 „încurajează“ Moscova „să se angajeze într-un dialog deschis şi sincer“ pentru a găsi o soluţie la criză. „Noi ne aşteptăm ca Rusia să coopereze cu preşedintele nou ales şi legitim, să continue retragerea forţelor sale armate de la graniţa cu Ucraina şi să se folosească de influenţa ei asupra grupurilor armate pentru a reduce tensiunea“ în estul ţării, subliniază ei.

„Federaţia Rusă ar trebui, ca o chestiune de prioritate, să prevină trecerea separatiştilor şi armelor în Ucraina“, insistă ei. În paralel, cei 28 îi cer lui Poroşenko, ales duminică în primul tur, precum şi autorităţilor de la Kiev să iniţieze „rapid“ reforme constituţionale şi de descentralizare.

Declaraţia, deşi nu ameninţă direct Moscova cu noi sancţiuni, face o aluzie la programul de sancţiuni specifice aplicat de UE împotriva Rusiei. Cei 28 sunt de acord să continue lucrările pregătitoare asupra sancţiunilor de ordin economic, faza 3, astfel încât acestea să fie gata pentru a fi aplicate „dacă evenimentele vor cere“ acest lucru.

Cei 28 constatată de asemenea „cu îngrijorare deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Crimeea de la anexarea ei ilegală de către Rusia“ în martie. Ei reafirmă că nu vor recunoaşte niciodată anexarea peninsulei la Rusia.

Criza din Ucraina a dominat agenda diplomatică europeană de la sfârşitul anului 2013, dar tensiunile cu Rusia s-au relaxat puţin după alegerile prezidenţiale care au fost „conforme cu normele democratice“, potrivit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Comisia Europeană a anunţat de asemenea marţi progrese în negocierile de liberalizare a regimului de vize de intrare pentru ucraineni în UE, recomandând trecerea la faza a 2-a a procesului.