Curtea de Apel Bucureşti a admis vineri propunerea DNA de prelungire cu 30 de zile a arestării preventive în cazul lui Dan Radu Ruşanu, Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie în dosarul ASF - Carpatica, informează Agerpres.
 
Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu, Laura Chiţoiu - soţia fostului ministru al Finanţelor, fost director al Direcţiei Avizări ASF şi omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimiţi în judecată vineri, alături de alţi 9 inculpaţi, pentru fapte de corupţie.
 
Dan Radu Ruşanu este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor aflate în concurs real, favorizarea făptuitorului în formă continuată, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite.

Laura Chiţoiu este acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice, iar firma de asigurări — cumpărare de influenţă şi dare de mită.
 
Printre cei trimişi în judecată se mai află Marian Mîrzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF, Radu Mustăţea, membru în CA al SC Carpatica Asig şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, Ina Crudu, director general la Carpatica Asig, Corneliu Moldoveanu, vicepreşedinte ASF şi Dan Odobescu, avocat suspendat de drept în cadrul Baroului Bucureşti şi proprietar al unei societăţi de asigurări.
 
De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a Elenei Rusu, membru în conducerea Carpatica Asig, Ioan Opriş, expert tehnic auto, Ioan Dacian Vinereanu, persoană din anturajul lui Mustăţea Radu, Georgel Călin, la data faptelor secretar general ASF.
 
Potrivit DNA, în 2012, Carpatica Asig, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.
 
Începând cu mai 2013, Ilie Carabulea, împreună cu Mustăţea şi Mîrzac, au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.
 
Ilie Carabulea (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Marian Mîrzac pentru a fi ales în conducerea ASG.
 
Gruparea respectivă a fost sprijinită de Ruşanu, preşedintele ASF, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, respectiv inculpaţii Călin, Chiţoiu şi Moldoveanu, şi Dan Odobescu.