Australia se pregăteşte să trimită un robot submarin în căutarea epavei avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care a dispărut la 8 martie în sudul Oceanului Indian cu 227 de pasageri şi 12 membri ai echipajului la bord, au indicat luni oficiali australieni, precizând că o pată de carburant a fost detectată în zona unde se desfăşoară în prezent căutările, relatează France Presse şi AP.

Nava Ocean Shield va înceta operaţiunile de detectare a semnalelor emise de cutiile negre luni şi "va desfăşura un vehicul autonom submarin Bluefin-21, cât mai curând posibil", a declarat coordonatorul australian al operaţiunilor de căutare Angus Houston, într-o conferinţă de presă.

Robotul Bluefin-21, asemănător unei torpile, are o lungime de 5 metri şi o greutate de 750 de kilograme, dispunând şi de un sonar foarte puternic. Dispozitivul este capabil să efectueze scufundări până la o adâncime de 4,5 km, pe o durată de 25 de ore.

"Fiecare scufundare a vehiculului subacvatic va dura 24 de ore", a indicat Angus Houston, precizând că în primele două ore acesta va efectua imersiunea, alte 16 ore va opera pe fundul oceanului, alte două va ieşi la suprafaţă şi încă patru ore vor fi necesare pentru transmiterea informaţiilor colectate. Suprafaţa primului perimetru pe care îl va cerceta Bluefin-21 este de 40 de kilometri pătraţi, a mai spus el.