Preşedintele parlamentului Crimeii, Volodimir Konstantinov, a anunţat luni dizolvarea tuturor unităţilor militare ucrainene dislocate în peninsulă, potrivit Agerpres.

„Unităţile vor fi desfiinţate. Acei militari care doresc să trăiască aici o pot face.Vom examina problema celor care doresc să depună jurământ de credinţă faţă de noile autorităţi“, a declarat  Konstantinov.

La întrebările jurnaliştilor despre ce va întâmpla cu militarii din subordinea Ministerului ucrainean al Apărării, acesta a spus că „ei au acum posibilitatea de a ajunge într-o armată normală şi serioasă, cu solde decente (armata rusă n.r.) şi să servească patria noastră“.

Începând de luni, legislaţia Ucrainei nu se mai aplică pe teritoriul Crimeii, la fel deciziile Parlamentului de la Kiev şi ale altor organe de stat ale Ucrainei.

Potrivit rezoluţiei privind proclamarea independenţei Republicii Crimeea, votată luni într-o sesiune extraordinară a parlamentului din peninsulă, organele de stat ale Ucrainei îşi încetează activitatea pe teritoriul republicii, iar bunurile şi fondurile acestora sunt trecute în gestiunea autorităţilor din Republica Crimeea.

Valută oficială devine rubla, iar grivna ucraineană are acelaşi statut până la 1 ianuarie 2016, se afirmă pe site-ul parlamentului din Crimeea.

În schimb, ministrul Apărării din Ucraina, Igor Teniuh, a declarat că „militarii care sunt desfăşuraţi (în Crimeea) rămân acolo“, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă. Guvernul de la Kiev nu recunoaşte independenţa Crimeei faţă de Ucraina şi nici noile autorităţi autoproclamate.