Paul Popa, cunoscut drept ”mâna dreaptă” a cunoscutului infractor grec Konstantinos Passaris, a fost descoperit într-un penitenciar in Spania, sub o identitate falsă.

Este vorba despre cel care l-ar fi ajutat pe Passaris să evadeze dintr-o închisoare din Grecia şi i-ar fi dat apoi un pistol cu care acesta a împuşcat doi politişti, la Spitalul general de stat din Atena.

Paul Popa este originar din judeţul Bacău şi este cunoscut şi sub numele de Mario Răducan. Popa reuşit să intre în lista celor mai periculoşi infractori români el fiind unul dintre cei mai de încredere prieteni ai lui Passaris.

El a fost condamnat definitiv, în 12 aprilie 2011, la opt ani de închisoare pentru că a împuşcat un bărbat din Deva, în anul 2002, după ce, iniţial, se hotărâse condamnarea lui pentru încălcarea armeor şi muniţiilor.

Conform surselor apropiate anchetei, în ianuarie 2002, în urmă unui conflict cu mai multe persoane, Popa a utilizat un pistol, pentru a-şi intimida adversarii. Mai întâi a tras un foc de avertisment în aer. Nu a reuşit să-i sperie, iar când s-a văzut încolţit, a început să tragă la nimereală.

O mare parte din pedeapsă şi-a executat-o în Penitenciarul Aiud. La 24 octombrie 2012 Judecătoria Aiud a admis eliberarea condiţionată a lui Popa, pentru bună purtare.

Magistraţii au luat în calcul faptul că Paul Popa executat 1.637 de zile şi a câştigat 312 zile ca urmare a muncii prestate în perioada detenţiei, "cotă ce reprezintă 2/3 din pedeapsa aplicată".

La scurt timp a fost dat în urmărire internaţională în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile elene.

Pe de altă parte, anchetatorii nu excud nici varianta ca băcăuanul Paul Popa să fi fost implicat şi în asasinarea sublocotenentului Saşa Disici, la Ianova. Atunci un alt bărbat a fost incriminat, însă acesta s-a împuşcat în cap, în momentul în care trupele DIAS au încercat să-l prindă.

Băcăuanul Paul Popa, acum în vârstă de 38 de ani, a fost dat în urmărire prin Interpol pentru tentativă de omor.  Poliţia avea însă informaţii că amicul lui Passaris este în străinătate şi se foloseşte de acte false.

A fost identificat, în baza schimbului de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R. Este arestat în Spania pentru infracţiuni comise pe teritoriul acestui stat, conform unui comunicat al Poliţiei Române.

”În baza informaţiilor transmise de poliţiştii români, autorităţile din Grecia vor derula procedurile de predare, în baza mandatului european de arestare emis pe numele bărbatului.

În fapt, P. Paul, de 38 de ani, din Bacău, ar fi comis mai multe infracţiuni, pe teritoriul Greciei, în complicitate cu un cetăţean grec.

Autorităţile elene au emis un mandat european de arestare pe numele cetăţeanului român şi au informat, prin intermediul Biroului Sirene, statele membre, în vederea punerii în aplicare a acestuia”, se mai arată în comunicat.