Accesul la trei dintre principalele site-uri critice faţă de Kremlin, dar şi la un blog al opozantului Aleksei Navalnîi, era blocat vineri, la ordinul Autorităţii ruse pentru controlul media.

Blogul opozantului a fost introdus pe lista site-urilor blocate deoarece acesta este plasat sub arest la domiciliu de luna trecută şi nu are dreptul să utilizeze Internetul, se arată într-un comunicat emis de Roskomnadzor, Autoritatea de supraveghere a mediae ruse.

În pofida acestei interdicţii, blogul lui Navalnîi, foarte critic faţă de Kremlin şi relativ popular în Rusia, a fost actualizat în mod regulat de către apropiaţi ai acestuia, lucru pe care Roskomnadzor îl consideră o "încălcare" a deciziei justiţiei.

Kasparov.ru, creat de către campionul mondial la şah Garry Kasparov, un opozant rus, nu putea să fie nici el accesat şi a fost introdus pe listă pentru "incitare la activităţi ilegale şi la participare la adunări în masă care încalcă ordinea publică", o referire la manifestaţii ale opoziţiei.

Alte două site-uri de ştiri critice la adresa Kremlinului, EJ.ru şi Grani.ru, nu puteau să fie accesate de joi seara de pe adrese IP ruseşti.

Această decizie a Roskomnadzor intervine după două zile de la concedierea redactorului-şef al celui mai vechi site de ştiri din Rusia, Lenta.ru, concediat pentru "difuzare de materiale cu caracter extremist".

Începând din februarie, o lege permite - în baza unui ordin emis de către un procuror şi fără o hotărâre a unui tribunal - blocarea accesului la site-uri. În contextul în care marea majoritate a publicaţiilor şi posturilor de televiziune sunt controlate de către putere, Internetul rusesc este unul dintre puţinele mijloace prin care opozanţii se pot exprima.