Autorul atentatului din iulie 2012 de la Burgas, din estul Bulgariei, soldat cu şase morţi, a fost identificat, a anunţat duminică ziarul bulgar Pressa, conform AFP.

"Teroristul este libanez", relatează ziarul, citând surse din serviciile de informaţii bulgare, care au informat la rândul lor serviciile omoloage ale SUA (CIA) şi Israel (Mossad).

Detalii ale acestei anchete ajung sporadic în ziare bulgare şi israeliene, care citează surse anonime.

Întrebată duminică de AFP, purtătoarea de cuvânt a parchetului bulgar, Rumiana Arnaudova s-a limitat să sublinieze "intensitatea anchetei", adăugând că aceasta a fost prelungită până la 22 iunie.

Ancheta privind atentatul de la Burgas nu a dus până în prezent la identificarea teroristului care a ţinut asupra sa încărcătura explozivă, deşi sunt disponibile amprentele sale şi analiza ADN, iar portretul robot al atacatorului a fost publicat pe site-ul Interpol.

Ministerul bulgar de Interne a identificat în iulie 2013 doi complici de origine libaneză: australianul Meliad Ferah, 32 de ani, cunoscut sub numele de Hussein Hussein, şi canadianul Hassan el Hajj Hassan, 25 de ani, afiliat mişcării islamiste Hezbollah.

Urmele ADN ale lui Hassan au fost identificate, precizează cotidianul bulgar amintit, pe şerveţele şi două şepci din camera de hotel din Nessebar, la nord de Burgas.

Hassan a fost identificat ca fiind cel care a detonat de la distanţă bomba din autobuzul cu turişti israelieni, celălalt complice, Meliad Ferah, fiind cel care a asamblat bomba, care a provocat moartea a cinci turişti israelieni şi a şoferului, şi rănirea altor 35.

Elementele acestei anchete au fost luate în considerare de Uniunea Europeană în decizia sa din 22 iulie 2013 de a încadra organizaţia Hezbollah pe lista sa neagră privind organizaţiile teroriste.

Sursa: Agerpres.ro