Seismele produse, luni, într-o regiune muntoasă şi cu acces dificil din provincia chineză Gansu (nord-vest) au provocat moartea a cel puţin 47 de persoane, potrivit unui nou bilanţ oficial.

Cutremurul cu magnitudinea de 5,9 şi replicile sale au provocat 47 de morţi şi 296 de răniţi grav, a anunţat un oficial din cadrul Biroului de seismologie din Gansu. Cutremurul iniţial a avut loc la ora locală 07.45 (02.45 ora României) în Gansu, o provincie în mare parte deşertică, iar epicentrul a fost localizat la 170 de kilometri sud-est de capitala provincială Lanzhou, la o adâncime de 9,8 kilometri, a anunţat institutul american de geofizică, USGS.
O replică având magnitudinea de 5,6 s-a produs în aceeaşi regiune la ora 09.12 (04.12 ora României), cu hipocentrul situat la o adâncime de 10,1 kilometri, a adăugat institutul.
În afară de districtul Minxian, unde a fost localizat epicentrul, cutremurele au provocat doi morţi în districtul vecin Zhangxian şi un mort în districtul Lixian, a adăugat cotidianul provincial Gansu Daily pe Weibo, un site de microbloguri.

Potrivit Centrului chinez de supraveghere a seismelor, cu sediul la Beijing, care a evaluat magnitudinea primului cutremur la 6,6, locuitorii din Minxian au declarat că au văzut copaci şi case care s-au clătinat timp de aproximativ un minut, durata cutremurului.
Seismul a fost resimţit până la Lanzhou şi chiar în Xi'An, capitala provinciei vecine Shanxi.
Provinciile din vestul Chinei sunt afectate frecvent de cutremure puternice. Un seism cu magnitudinea de 6,6 a provocat moartea a 200 de persoane în aprilie, în provincia vecină Sichuan, unde un cutremur devastator cu magnitudinea 8 s-a soldat cu aproape 90.000 de morţi şi dispăruţi în 2008.