Contra-amiralul Denis Berezovski, comandantul Forţelor Navale Ucrainene, numit în funcţie de Administraţia proeuropeană de la Kiev, la data de 1 martie, a anunţat duminică seara că se supune ordinelor autorităţilor proruse din Crimeea, relatează AFP.

Amiralul Denis Berezovski a făcut acest anunţ în cursul unei conferinţe de presă organizate la sediul Statului Major al Flotei ruse din Sevastopol. Amiralul Berezovski a fost numit vineri la comanda Forţelor Navale ucrainene de către preşedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov.

„Promit supunere locuitorilor Republicii autonome Crimeea. (...). Promit să mă supun ordinelor comandamentului suprem al Republicii Autonome Crimeea“, a declarat contra-amiralul.

Premierul prorus din Crimeea, Serghei Aksionov, a salutat un „eveniment istoric“. „Amiralul Berezovski se plasează astfel sub ordinele autorităţilor legitime ale Peninsulei Crimeea“, a spus Aksionov, a cărui legitimitate este contestată de autorităţile proeuropene de la Kiev.

Guvernul de la Kiev a numit un alt comandant al Forţelor Navale, în persoana contra-amiralului Serghei Hayduk. Încă nu se ştie dacă contraamiralul dezertor nu atrage după autoritatea sa şi structurile militare ukrainene din peninsulă de partea trupelor ruseşti.