Ministerul Sănătăţii informează, într-un comunicat, că, având în vedere că fondurile pentru programul HIV/SIDA pe trimestrul I erau insuficiente, a alocat suplimentar, la sfârşitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru acest program, din bugetele altor programe.
"Având în vedere faptul că fondurile alocate pentru acest program (pentru HIV/SIDA, n.r.) pe trimestrul I au fost insuficiente, ca urmare a trimestrializării primite de la Ministerul de Finanţe, Ministerul Sănătăţii a refăcut sumele alocate pe alte programe şi a alocat suplimentar, la sfârşitul lunii ianuarie, suma de 38.415.000 de lei pentru programul HIV/SIDA, urmând ca la rectificarea bugetară să se facă corecţiile la capitolele bugetare pentru celelalte programe", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
În urma suplimentării fondurilor, au fost alocaţi în Prahova - 3.048.000 de lei, în Suceava - 2.851.000 de lei, în Galaţi - 3.937.000 de lei, în Hunedoara - 4.344.000 de lei, în Vaslui - 2.752.000 de lei, în Cluj - 2.266.000 de lei şi în Dolj - 3.535.000 de lei.
Conform procedurii, unităţile sanitare care implementează programul naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA sunt obligate să se aprovizioneze cu medicamentele necesare, se mai spune în comunicatul ministerului.
Tratamentul pentru HIV s-a terminat în urmă cu două luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pacienţii seropozitivi din judeţ fiind nevoiţi să-şi întrerupă terapia, şi se termină în aceste zile în mai multe judeţe, fără a putea fi făcute noi comenzi, a transmis, duminică, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
În luna decembrie 2013, Spitalul Judeţean Suceva a rămas fără fonduri şi fără tratament, potrivit organizaţiei. Primele fonduri pe Programul HIV au ajuns la Suceava la sfârşitul lunii ianuarie 2014, dar nici aceste nu au rezolvat situaţia, pentru că autorităţile locale s-au lovit de o altă problemă: bugetul alocat de către Ministerul Sănătăţii pentru primul trimestru asigură doar 43 la sută din necesarul unei luni de tratament, spune UNOPA citând surse din spital.
UNOPA a cerut date de la toate DSP-urile şi spitalele din ţara care tratează pacienţi seropozitivi, iar răspunsurile arată "o situaţie critică a modului cum se desfăşoară Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA".