Un român originar din Galaţi este acuzat în SUA că a condus o grupare infracţională care a fraudat cu peste 5 milioane de dolari mai multe bănci din patru state americane. Gruparea ar fi clonat mii de carduri bancare cu ajutorul unor dispozitive instalate pe bancomate.

Marius Vintilă, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat pe 23 septembrie în Suedia şi a fost extrădat în statul american New Jersey, unde au avut loc o parte dintre furturi. El a fost audiat recent la Judecătoria  din Newark, fiind acuzat de şase infracţiuni, printre care conspiraţie la fraudă bancară şi furt de identitate deosebit de grav, relatează miamiherald.com.

Vintilă, care opera sub numele de Dan Girneaţă, se afla în Suedia din iulie anul trecut, când 12 dintre presupuşii complici ai săi au fost arestaţi în New Jersey. Potrivit procurorilor, mare parte dintre aceştia sunt români care locuiau în cartierul Queens al oraşului New York. Gruparea ar fi instalat, pe bancomate din statele New Jersey, New York, Connecticut şi Florida, două tipuri de dispozitive cu ajutorul cărora a copiat datele a mii de clienţi . Se estimează că în acest mod au fost furate 3 milioane de dolari de la banca Wells Fargo şi câte un milion de la Citibank şi TD Bank. Au mai fost afectate însă şi ale instituţii financiar-bancare.