Este cod portocaliu de ninsoare şi viscol în 10 judeţe din sudul ţării şi în Capitală, iar în alte 16 judeţe este avertizare de cod galben. Meteorologii spun că stratul de zăpadă ar putea să depăşească pe alocuri o jumătate de metru. Autorităţile îi atenţionează pe români să nu plece la drum în acest weekend, mai ales că astăzi ar putea să declare cod roşu de ninsori şi viscol. Cel puţin un drum a fost închis, iar mai multe localităţi au rămas fără electricitate.

Meteorologii avertizează că va ninge în sudul şi în estul ţării. Pe alocuri, stratul de zăpadă ar putea atinge chiar şi la 40 de centimetri, iar vântul va sufla cu peste 70 kilometri pe oră, viscolind şi troienind zăpada. Este primul avertisment serios din partea meteorologilor, iarna aceasta.

„Nu e viscolul care se anunţă înspăimântătator că nu a mai fost niciodată, dar e foarte lung. Şi atunci nu excludem posibilitatea ca, în cazul în care se vor depăşi 50 de centimetri pe metrul pătrat în 24 de ore, să apară şi coduri roşii”, a declarat directorul ANM, Ion Sandu.

Compania Naţională de Drumuri avertizează şoferii să evite zonele cu vreme rea. E posibil ca circulaţia pe mai multe drumuri să fie restricţionată sau chiar închisă. Din acest motiv, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, le cere femeilor însărcinate şi persoanelor care au nevoie de îngrijiri medicale constante să se prezinte la spitale.

Drumuri închise şi rute pe care se circulă cu dificultate

 

Totuşi. vremea rea a provocat deja primele probleme în trafic. În judeţul Gorj, Drumul Naţional 67 C dintre Novaci şi staţiunea Rânca a fost închis în urmă cu două ore, din cauza vântului puternic. Interdicţia de circulaţie este valabilă până în această dimineaţă, dar se poate prelungi. Ceea ce ar bloca în staţiunea Rânca aproximativ 250 de turişti. Nu este însă singurul drum unde se circula cu dificultate, iar poliţiştii îi sfătuiesc pe şoferi să plece cu maşinile doar dacă este necesar.

„Din cauza viscolului puternic, traficul a fost închis intre Novaci şi Rânca, între km16-34. În funcţie de evoluţia vremii, poate fi închis pentru o perioadă mai lungă de timp. Cei care sunt acolo vor rămâne în staţiune până când se va deschide”, a declarat la Digi24 Cătălin Bocai, de la Centrul Infotrafic.

„Pe alte artere rutiere se circulă cu dificultate din cauza carosabilului ud, dar şi a riscului apariţiei poleiului: Bucureşti-Slobozia, Urziceni-Buzău, Bucureşti-Alexandria”, a adăugat el.

Localităţi din Ilfov, fără curent electric

 

Din cauza viscolului şi rafalelor de vânt puternic, în decursul serii trecute au fost afectate mai multe reţele electrice în judeţul Ilfov.

În localităţile Corbeanca, Otopeni, Snagov, Jilava şi Comuna Berceni au rămas nealimentate parţial patru linii de medie tensiune si 68 posturi de transformare, fiind afectaţi aproximativ 4000 clienţi, potrivit unui comunicat al Enel Distribuţie Muntenia.

Mai multe echipe au fost mobilizate pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a consumatorilor, se arată în comunicat.