Un cutremur cu magnitudine 7,5, a antrenat valuri imense pe ţărmul insulelor Sulawesi, în centrul arhipelagului indonezian. Înainte ca alerta de tsunami, emisă de autorităţi, să ajungă la urechile lor, localnicii au luat-o la fugă.
La ora 10.30 Agenţia France Press anunţă că bilanţul morţilor a ajuns la 384.
Seismul, urmat de un tsunami, care a zguduit vineri insula Sulawesi din Indonezia s-a soldat cu “mulţi morţi”, a indicat sâmbătă un oficial al serviciilor de urgenţă, fără a putea furniza pentru moment un bilanţ precis, transmite AFP.
Un fotograf al AFP prezent la Palu, oraş cu 350.000 de locuitori, pe coasta de vest a insulei, a văzut zeci de cadavre.
“Cele mai multe informaţii despre victime vin din Palu şi (din regiunea) Donggala”, a indicat, la postul de televiziune Kompas, Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al Agenţiei de gestionare a catastrofelor naturale din Indonezia.
Treizeci de cadavre se află la un spital din zonă, potrivit unui responsabil local din sănătate.
Cutremurul de pământ cu magnitudinea de 7,5, potrivit institutului american USGS, a lovit centrul insulei Sulawesi vineri, la scurt timp după ora locală 18.00 (10.00 GMT), şi s-a produs la adâncimea de 10 kilometri, la doar câteva ore după un prim seism, mai redus ca intensitate, care a ucis cel puţin o persoană în aceeaşi regiune.
Cutremurul a avut o magnitudine mai mare decât seria de seisme violente care au făcut peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi în luna august pe insula Lombok, la câteva sute de kilometri sud-vest de Sulawesi.
Cel de-al doilea cutremur de vineri a fost urmat de un tsunami cu înălţimea de 1,5 m, la ora locală 18,22, ce a lovit Palu.
“Am primit informaţii potrivit cărora mai multe clădiri au fost distruse în urma cutremurului”, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al Agenţiei de gestionare a catastrofelor naturale din Indonezia, Sutopo Purwo Nugroho. “Rezidenţii au intrat în panică şi au fugit din locuinţele lor”, a adăugat el.
Imaginile prezentate de aceeaşi agenţie arată un centru comercial grav avariat în oraşul Palu, cu cel puţin un etaj al clădirii fiind prăbuşit. Alte fotografii stau mărturie pentru distrugerile importante suferite de multe clădiri, prezentând însă şi şosele şi trotuare fisurate.
Echipele de salvare au fost trimise în zonele cele mai afectate, a precizat acelaşi oficial indonezian.
Agenţia de gestionare a catastrofelor naturale a emis iniţial o alertă de tsunami în urma seismului, pe care a anulat-o ulterior.
Cu toate acestea, oraşul Palu din insula Sulawesi din centrul Indoneziei a fost lovit de un tsunami, declanşat de al doilea seism de vineri, a anunţat un reprezentant al acestei agenţii.
“Un tsunami veritabil a lovit Palu”, un oraş situat la o distanţă de aproape 80 de kilometri de epicentrul seismului, a confirmat Rahmat Triyoni, coordonatorul Centrului pentru seisme şi tsunami din cadrul Agenţiei indoneziene de geofizică, pentru postul de televiziune Kompas
Seismul a fost resimţit până în sud, la Makassar, capitala insulei. Pământul s-a zguduit şi pe insula învecinată Kalimantan, la Samarinda, o localitate aflată de cealaltă parte a strâmtorii Makassar.
Cutremurul s-a simţit şi în Toraja, o localitate aflată la 175 de kilometri faţă de Palu.
Indonezia, un arhipelag alcătuit din 17.000 de insule, s-a format la convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică) şi se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune marcată de o puternică activitate seismică.
Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, inclusiv de un cutremur cu magnitudinea 9,1, produs pe insula Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 168.000 în Indonezia.