Peste 300 de copii din 23 de comunităţi şi oraşe din judeţul Bacău şi-au făcut vocile auzite joi, într-o consultare cetăţenească unică în România, prima de acest fel din Uniunea Europeană, organizată exclusiv pentru copii astfel încât aceştia să îşi poată exprima opiniile cu privire la viitorul Europei înaintea Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

Evenimentul Europa Copiilor, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, şi Institutul European din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bacău, Inspectoratul Şcolar Bacău şi UNICEF în România, a evidenţiat nevoia participării copiilor şi adolescenţilor în dezbaterile menite să definească viitorul politicilor europene.

„Uniunea Europeană de mâine trebuie să fie un proiect construit de cetăţenii săi. Din această perspectivă, dar şi a faptului că în anul 2019 vom celebra 30 de ani de la semnarea Convenţiei privind Drepturile Copilului, nu puteam încheia acest ciclu de evenimente fără a-i consulta şi pe copii şi tineri, ideile lor putând contribui la generarea unor politici care să le poată oferi un viitor mai bun“, a declarat  Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Dezbaterea de la Bacău a fost organizată ca parte a “Consultărilor cetăţeneşti pentru viitorul Uniunii Europene”, o serie de evenimente lansate de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ministrului Delegat pentru Afaceri Europene şi Institiutul European din România pe 9 mai 2018.

Copiii care au participat la dezbaterea organizată la Sala Ateneu din Bacău vin din 32 de şcoli din diferite medii din judeţul Bacău, inclusiv sunt copii din grupuri vulnerabile care se confruntă cu sărăcia sau discriminarea. Aceştia au vârste cuprinse între 10 şi 18 ani.

„Fiecare copil se naşte cu o zestre psihică ce se remarcă prin felul în care îşi manifestă plăcerile şi neplăcerile, arătând deschis ceea ce simte. Pentru a ne pune în valoare calităţile şi pentru a ne oferi un viitor cât mai strălucit atât nouă, cât şi generaţiilor următoare, în societatea noastră adulţii trebuie să ne recunoască dreptul la libera exprimare“, a spus Lorena Condei, elevă în clasa IX-a la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan cel Mare“ Bacău.

Creşterea şi consolidarea participării copiilor este un obiectiv de bază al UNICEF în România, atât în cadrul programelor implementate, cât şi în dialogul cu principalii decidenţi politici şi cu partenerii.

„Şansa de a-i avea ca parteneri de dezbatere pe copii si pe adolescenţi şi de a colabora cu ei deschide noi perspective, oferă soluţii diferite şi inovatoare. Noi, la UNICEF, ne-am luat angajamentul să oferim copiilor ocazia de a-şi exprima părerea despre chestiuni care îi afectează, pe ei şi pe comunităţile din care provin. Dorim ca alături de ei şi de ceilalţi parteneri ai noştri, să identificăm, să creăm, să implementăm şi să monitorizăm împreună soluţii“, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

La începutul lunii august, Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, UNICEF şi Eurochild au făcut apel către copiii şi tinerii din România pentru a-şi exprima opiniile în sondajul online „Europa Copiilor“. Rezultatele sondajului vor sta la baza discuţiilor din cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, desfăşurate pe 20 noiembrie 2018 cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, precum şi în cadrul altor întâlniri la nivel înalt.

Pe parcursul consultării publice organizate la Bacău, copiii şi-au exprimat opiniile şi ideile cu privire la Uniunea Europeană, drepturile copilului, participarea copiilor, educaţie, sănătate, precum şi utilizarea mediilor online.

 

 

Despre UNICEF în România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

 

Despre „Consultările cetăţeneşti pentru viitorul Uniunii Europene“

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, şi Institutul European din România au lansat pe 9 mai 2018 o serie de „Consultări cetăţeneşti pentru viitorul Uniunii Europene“. Ciclul de evenimente are ca scop dezbaterea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar şi se înscrie în cadrul generat de iniţiativa lansată la nivel european şi andosată la nivelul statelor membre (documentul „Iniţiativa Consultărilor cetăţenilor UE – cadrul comun“ / „EU Citizens’ Consultations Initiative – Joint Framework“). Consultările cetăţeneşti constituie astfel cadrul democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România şi pe cetăţenii săi, cât şi cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene.