Autorităţile din Grecia deţin "indicii serioase" că incendiile care au avut loc, în această săptămână, în zona Atenei şi care s-au soldat cu moartea a cel puţin 83 de oameni, au fost provocate, a declarat, joi, ministrul Protecţiei Civile, Nikos Toskas, potrivit BBC. "Avem indicii serioase şi semne importante care sugerează că focul are în spate o mână criminală", a declarat Nikos Toskas în timpul unei conferinţe de presă, adăugând că poliţia deţine mărturii în acest sens, fără a detalia însă, scrie News.ro.

 

Reuters a relatat, miercuri, că poliţia elenă a început să investigheze cum a izbucnit focul în trei locuri diferite în acelaşi timp.

 

Incendiile de vegetaţie care au făcut zeci de victime au izbucnit luni şi au lovit mai multe localităţi din regiunea Attica, situată în jurul capitalei Greciei, Atena.

 

Dezastrul s-a soldat cu moartea a cel puţin 83 de oameni, potrivit unui nou bilanţ, şi rănirea a aproximativ 200. Dintre aceştia, 60 sunt încă internaţi în spitale, 11 la terapie intensivă.

 

Alte zeci de persoane sunt date dispărute.

 

Una dintre cele mai afectate localităţi este Mati, situată la aproximativ 40 de kilometri de Atena. Tot astăzi, ministrul Apărării din Grecia, Panos Kammenos, a declarat că una dintre cauzele incendiilor este construirea ilegală a imobilelor.

 

Acesta a declarat, potrivit BBC, că oamenii au construit case în zonele împădurite, ceea ce este ilegal şi, drept urmare, căile de evacuare au fost blocate. "Aceasta este o crimă a trecutului. Coasta Atenei, toate aceste proprietăţi, majoritatea nu au aprobare de construire şi au ocupat coasta”, a afirmat Kammenos.

 

Primarul din Rafina, Evangelos Bournous, a declarat că una din patru case au fost distruse complet de foc, iar 50% au fost afectate parţial.

 

Kammenos s-a confruntat cu localnicii nervoşi atunci când a vizitat zonele devastate de incendii. El a fost înconjurat de oameni la Mati, care l-au acuzat că i-a abandonat. "Ne-aţi lăsat singuri”, i-a transmis una dintre persoane.

 

Un alt bărbat a declarat pentru BBC că a ajuns la sediul pompierilor pentru a cere ajutor şi a descoperit că ei nu ştiau de incendiu. Mulţi supravieţuitori s-au salvat ajungând în mare, dar numeroase victime au rămas blocate pe o stâncă şi nu au putut ajunge la apă.

 

Cel puţin 83 de persoane au murit în incendiile de vegetaţie din regiunea Attica, situată în jurul capitalei Greciei, Atena.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro