Un al cincilea băiat a fost scos luni din grota inundată parţial, în nordul Thailandei, în care un grup de 12 adolescenţi şi antrenorul lor de fotbal au fost blocaţi de la 23 iunie, a anunţat armata thailandeză, relatează Reuters
Patru băieţi au fost salvaţi duminică, iar alţi şapte şi antrenorul lor urmează să fie salvaţi în a doua zi a operaţiunii de salvare.
Ploi puternice s-au abătut în noaptea de duminică spre luni asupra gotei Tham Luang, situată în provincia Chiang Rai, sporind pericolul în acest ”război împotriva apei şi timpului” în vederea salvării băieţilor din echipa de forbal ”Mistreţii sălbatici”.
Thailanda întreagă speră la un deznodământ fericit pentru copii şi antrenorul lor, în vârstă de 25 de ani, blocaţi de la 23 iunie în grota Thuam Luang, în nordul Thailandei.
Saga pasionează presa străină, care a trimis sute de jurnalişti la faţa locului.
Ploaia musonică ce ameninţă să inunde această reţea subterană complexă, ce se întinde pe aproximativ zece kilometri, constituie principala provocare la adresa salvatorilor, care se tem de noi preciptaţii înaintea salvării întregului grup.
Echipa de fotbal ”Mistreţii sălbatici” - 12 băieţi cu vârste între 11 şi 16 ani - şi tânărul lor antrenor au petrecut nouă zile în străfundul grotei, înainte ca doi scafandri britanici să reuşească să ajungă la ei, la începutul săptămânii trecute.
Emaciaţi, dar în viaţă, ei erau căţăraţi pe un promontoriu, la peste patru kilometri de la intrarea grotei.
Duminică, patru băieţi au revăzut lumina zilei, mulţumită unor scafandri experimentaţi care i-au ghidat pe un parcurs sinuos, marcat de porţiuni inundate şi strâmte, mai ales de o porţiune foarte dificil de trecut, în care este necesar să se strecoare şi care reprezintă coşmarul celulei de criză.
Numiţi pe reţele de socializare ”Mistreţii sălbatici 1, 2, 3 şi 4”, cei patru băieţi, spitalizaţi, sunt bine, a precizat Narongsak Osottanakorn, chiar dacă sunt ”ţinuţi de o parte” de părinţii lor, pentru ca aceştia să nu fie contaminaţi, având în vedere că sunt slăbiţi.
”Medicii intenţionează să permită familiilor să-i viziteze, dar despărţiţi de un geam”, a precizat el.
Echipaje de scafandri s-au odihnit între cele două evacuări şi au înlocuit buteliile de oxigen de pe drum, ceea ce explică intervalul între cele două evacuări.
”Am lucrat toată noaptea”, a declarat pentru AFP un reprezentant al administraţiei provinciei Chiang Rai, confirmând că a avut loc doar o pauză în operaţiunea de extragere propriu-zisă.
Părinţii ultimilor care mai sunt de ieşit aşteaptă la intrarea grotei să fie reuniţi cu copiii lor.
”Aştept în continuare aici, la grotă, cu degetele încrucişate”, a declarat pentru AFP Supaluk Sompiengjai, mama lui Pheerapat, cunoscut drept "Night".
Pe lângă capcanele de pe traseul scufundării, situaţia este complicată de faptul că o bună parte a copiilor nu ştie să înoate şi că niciunul nu a făcut vreodată scufundări.
Un fost scafandru din Marina thailandeză a murit în grotă, ceea ce arată marea dificultate a întreprinderii, inclusiv pentru profesionişti.
AMENINŢAREA PLOII
Lipsa de spaţiu se adaugă complexităţii operaţiunilor, în contextul în care salvatorii este necesar să plaseze suficiente butelii de exigen pe drumul către ieşire.
Ambulanţe au sosit luni dimineaţa în apropierea de intrarea în grotă.
Grupuri de jurnalişti veniţi din cele patru colţuri ale Thailandei şi lumii sunt ţinuţi la distanţă de grotă, dar şi de spitalul din Chiang Rai, unde au fost plasaţi sub observaţie cei patru salvaţi.
Familia lui "Night" crede că grupul a decis să exploreze grota după antrenamentul de fotbal, pentru a-şi sărbători cei 16 ani. Ei au rămas, astfel, blocaţi din cauza creşterii nivelului apei în această reţea situată la frontiera cu Myanmar şi Laos.
După ce au fost găsiţi de către scafandrii britanici, salvatorii au trecut disperaţi în revistă toate soluţiile posibile - săparea unor tuneluri în munte sau să se aştepte, timp de săptămâni, în subteran, sfârşitul musonului.
Însă în faţa ameninţării unor noi ploi şi scăderii nivelului oxigenului în grota în care s-a refugiat grupul, autorităţile au decis duminică să încerce evacuarea, considerând condiţiile ideale.