Cea mai înaltă instanţă din Germania a cerut miercuri legalizarea celui de "al treilea sex" pe certificatele de naştere, ceea ce va face din Germania prima ţară europeană care îl recunoaşte oficial, relatează AFP.

Curtea constituţională a dat termen Camerei deputaţilor până la "finalul lui 2018" pentru a vota legalizarea celui de "al treilea sex" în registrele de naşteri, pe lângă menţiunile "masculin" şi "feminin", potrivit deciziei curţii.

Instanţa cu sediul la Karlsruhe îi invită pe deputaţi să introducă în documentele în cauză o menţiune precum "inter", "divers" sau oricare altă "desemnare pozitivă a sexului".

Până acum a fost posibil în Germania, din mai 2013, să nu se completeze rubrica referitoare la sex, cei interesaţi putând apoi, în cursul vieţii lor, fie să aleagă sexul masculin sau feminin, fie să păstreze rubrica respectivă necompletată.

Însă Curtea federală de justiţie, o instanţă inferioară, a refuzat în august 2016 să meargă mai departe şi să recunoască existenţa juridică a unui al treilea sex, apreciind că "nu ar fi legal". Aceasta a respins cererea unei persoane hermafrodite, născută în 1989 şi înregistrată cu sexul feminin.

Sprijinită de o asociaţie care susţine recunoaşterea celui de al treilea sex, această persoană a apelat atunci la cea mai cea mai înaltă instanţă a ţării, Curtea constituţională. Persoana care a depus plângerea le-a prezentat judecătorilor analize cromozomiale care dovedeau faptul că nu este nici bărbat, nici femeie.

Dacă deputaţii răspund pozitiv cererii judecătorilor constituţionali, Germania va deveni prima ţară din Europa care recunoaşte oficial un al treilea gen. În mai, Franţa a respins menţiunea "sex neutru", respingând cererea unei persoane născute şi fără penis, şi fără vagin.