Fostul ministru Elena Udrea a declarat, luni, că dosarul "Gala Bute", în care a fost condamnată în primă instanţă la şase ani închisoare, este o "mizerie", susţinând că ar trebui achitată.
Elena Udrea s-a prezentat luni la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat primul termen al apelului declarat în dosarul "Gala Bute". Procesul a durat doar câteva minute, fiind amânat pentru data de 27 noiembrie, deoarece avocaţii nu au avut timp să studieze motivele de apel depuse de DNA.
"Şase ani închisoare pentru 'Gala Bute', în condiţiile în care nu mi s-a admis expertiza. Infracţiunea de abuz în serviciu este o infracţiune cu prejudiciu. Din moment ce nu avem expertiză, de unde ştim că avem prejudiciu? Acesta este numai un exemplu din tot ce este în această mizerie de dosar. Eu am colaborat de la început cu organele de urmărire penală, cu instanţa de judecată. Ei nu au colaborat cu mine (...) Decizia de condamnare era deja luată de când a ajuns dosarul la ÎCCJ. Este obligatoriu să fiu achitată. Dacă nu există prejudiciu, dacă nu există nimeni acuzat de vreo greşeală în acest dosar, un ministru nu face proceduri. Dacă s-a greşit cumva în procedura care s-a derulat la minister, atunci ar trebui să mai fie cineva vinovat, gen — şeful de servciu sau directorul care a derulat procedura, ori în acest dosar nu este nimeni acuzat, în afară de ministru, care a luat şi şase ani închisoare", a declarat Udrea.
Elena Udrea s-a plâns în faţa jurnaliştilor că denunţul împotriva şefei DNA Laura Kovesi şi a fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a fost soluţionat de Parchet într-o singură zi.
"Am făcut nişte denunţuri, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Eu am denunţat în ianuarie 2015 pe domnul Coldea şi doamna Kovesi şi, la vremea aceea, doamna procuror Morar a închis foarte repede denunţul. Cel mai rapid denunţ soluţionat vreodată, într-o zi. Eu alte denunţuri nu am, acelea au fost singurele denunţuri şi nu numai că nu m-au ajutat pe mine, dar acum descoperim că ceea ce a spus eu atunci era adevărat", a spus Udrea.
Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ÎCCJ, pe 29 martie, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute", sentinţa nefiind definitivă. Udrea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeaşi infracţiune şi o pedeapsă de şase ani tot pentru luare de mită, precum şi şase ani pentru abuz în serviciu. Ea a fost achitată pentru folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmând ca ea să execute pedeapsa cea mai mare — de şase ani.
În acelaşi dosar, Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare.
Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane euro despăgubiri. Ea ar trebui să achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei, precum şi să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Corin Boian şi a sumei de 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.
În acelaşi dosar, instanţa a dispus ca Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei de Box, condamnat la cinci ani închisoare cu executare, să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL) către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.
Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume, Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.
Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).
Fostul ministru al Dezvoltării mai este acuzat că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.
Udrea, la proces în ''Gala Bute'': O mizerie de dosar
23 octombrie 2017
- citeşte totul despre:
- elena udrea,
- ministru,
- dosar,
- gala bute,
- instanta,
- inchisoare
(40 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Guvernul din Cipru a demisionat
(28 februarie 2014)
35 vizualizări
State UE solicită înfiinţarea unei poliţii contra imigraţiei
(1 aprilie 2016)
41 vizualizări
Accident rutier teribil în Franţa: cel puţin 42 de morţi
(23 octombrie 2015)
62 vizualizări
PSD-PDL, noua alianţă politică din teritoriu
(14 martie 2014)
94 vizualizări
Un deţinut de 25 de ani a murit în Penitenciarul Arad
(30 ianuarie 2017)
110 vizualizări
Un grup jihadist afirmă că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie
(19 mai 2015)
26 vizualizări
Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare
(2 august 2017)
24 vizualizări
Afaceristul Rareş Criste, la DNA pentru dare de mită
(4 noiembrie 2013)
78 vizualizări
Vremea se încălzeşte. Prognoza meteo pentru joi şi vineri
(14 octombrie 2015)
32 vizualizări
Război religios pe Mediterană! 12 creştini au fost aruncaţi de musulmani peste bordul unui vas
(17 aprilie 2015)
31 vizualizări
Regizorul Mihnea Gheorghe Columbeanu, reţinut pentru pornografie infantilă
(18 iulie 2014)
185 vizualizări
Trei români, răniţi după ce un microbuz a lovit un camion, pe o autostradă din Italia
(3 martie 2018)
84 vizualizări
Vama Giurgiu, blocată de câteva ore
(1 august 2015)
49 vizualizări
Videanu este audiat la DIICOT
(17 martie 2016)
29 vizualizări
Accident grav în Ploieşti. Un pieton a murit!
(14 decembrie 2014)
148 vizualizări
Imigranţi ilegali cu destinaţia România înecaţi în Turcia: noul comisar european vrea o abordare mai eficientă
(4 noiembrie 2014)
80 vizualizări
Percheziţii la Consiliul Judeţean Cluj
(28 mai 2014)
47 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole