Militanţii Boko Haram au eliberat 82 de liceene dintr-un grup de peste 200 răpite din Chibok (nord-estul Nigeriei) în aprilie 2014, a confirmat preşedinţia nigeriană într-un comunicat citat de agenţia DPA.

"După negocieri îndelungate, agenţiile noastre de securitate au luat înapoi aceste fete în schimbul unor suspecţi Boko Haram deţinuţi de autorităţi", a precizat comunicatul, difuzat prin Facebook.

Fetele eliberate sunt aşteptate să sosească la Abuja duminică şi vor fi primite de preşedintele Muhammadu Buhari, adaugă sursa citată.

Biroul preşedintelui nigerian a exprimat totodată "profunda recunoştinţă" pentru un număr de părţi care au contribuit la eliberare, incluzând aici guvernul elveţian, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi alte ONG-uri locale şi internaţionale.

Relatată de mass-media din întreaga lume, această răpire, din 14 aprilie 2014, a provocat un val de indignare în Nigeria şi în lume, inclusiv pe Twitter, sub hashtagul #Bringbackourgirls.

Din cele 276 de liceene răpite de Boko Haram, 57 au reuşit să fugă imediat, iar una dintre ele a fost găsită de armată în luna mai anul trecut.

În octombrie 2016, 21 dintre fetele răpite au fost eliberate de Boko Haram în urma unor discuţii cu guvernul intermediate de Crucea Roşie Internaţională şi guvernul elveţian.

Boko Haram a prezentat pentru prima oară imagini cu prizonierele în mai 2014. Gruparea, al cărei nume are sensul "educaţia occidentală este un păcat", are ca scop crearea unui stat islamic independent.

Insurecţia Boko Haram a făcut peste 20.000 de morţi şi a dus la strămutarea a 2,6 milioane de persoane din 2009, iar mii de civili sunt în continuare în mâinile acestei grupări.

Nord-estul Nigeriei rămâne relativ inaccesibil din cauza conflictului şi se confruntă cu o criză alimentară fără precedent.