Echipele de intervenţie încearcă, de peste cinci ore, să îl scoată la suprafaţă pe copilul de doi ani căzut, marţi, într-un puţ foarte îngust dintr-o gospodărie din localitatea teleormăneană Balta Sărată. Copilul este monitorizat video, acesta fiind încă în viaţă, dar nu pot evalua starea sa de sănătate. La ora transmiterii acestei ştiri, săpăturile în jurul puţului au fost sistate temporar, iar echipele încearcă scoaterea copilului cu un aparat special folosit pentru spaţii înguste.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Adrian Dragomir, echipele de salvatori au sistat, deocamdată, săpăturile în jurul puţului în care este căzut copilul şi încearcă extragerea acestuia cu un aparat special, folosit pentru intervenţii în spaţii înguste.

În puţ au fost introduse camere video pentru monitorizarea copilului, iar salvatorii spun că micuţul este în viaţă, dar că nu pot evalua starea de sănătate a acestuia.

Comunităţile locale s-au implicat în acţiunea de salvare, la faţa locului fiind aduse trei buldoexcavatoare pregătite să intervină, a precizat Dragomir.

Reprezentantul ISU Teleorman a declarat că este riscant să se sape în jurul puţului întrucât materialul din care este făcut acesta se pot deplasa şi pot cădea peste copil.

"Pe de altă parte, copilul trebuie foarte bine legat înainte de a fi scos de la adâncimea de 16 metri, întrucât viaţa acestuia ar fi pusă în pericol dacă ar cădea", a precizat reprezentantul ISU Teleorman.

Un număr impresionant de forţe de intervenţie se află la faţa locului, elicopterul SMURD fiind pregătit să intervină pentru preluiarea copilului în momentul în care acesta va fi scos la suprafaţă

Potrivit pompierilor, apelul prin care era anunţată că un copil mic a căzut într-un puţ foarte îngust, cu diametrul de 30 - 35 de centimetri, a fost făcut în jurul orei 11.00. primele echipe trimise la faţa locului fiind de la Roşiorii de Vede. Ulterior, zonă au ajuns mai multe autospeciale de stingere şi descarcerare, dar şi echipaje medicale,  precum şi un echipaj de salvatori, o autospecială CBRN şi spitalul mobil, care au in dotare tunuri cu aer cald, din cadrul ISU Bucureşti - Ilfov.

Incidente similare

În ultimii ani, au mai avut loc incidente similare, în care copii cu vârste de 2-3 ani au căzut în puţ, iar în toate cazurile salvatorii acestora au fost alţi copii, adolescenţi, care au fost coborâţi cu chingi de către pompieri, după ce intervenţiile acestora nu au dat rezultatele scontate.

În mai 2014, un băieţel de doi ani a căzut într-o groapă săpată pentru o fântână în satul Bârza din comuna Tufeni, judeţul Olt. Groapa - aflată în spatele casei familiei copilului - avea o adâncime de circa şase metri şi un diametru cuprins între 30 şi 35 de centimetri şi era plină cu apă acumulată în urma ploilor.

Salvatorul a fost un băiat de 11 ani, Mădălin Geabelea, care a fost coborât în groapă legat de o sfoară şi, după mai multe încercări, a reuşit să îl apuce de umeri pe băieţelul de doi ani. Ajutat de săteni şi de pompieri, băiatul a reuşit să îl aducă teafăr la suprafaţă pe băieţelul de doi ani, care a stat blocat în puţ câteva ore.

În aprilie 2013, un băiat de 14 ani, din judeţul Dolj devenea erou după ce a salvat dintr-o fântână un copil de trei ani. Gabriel Ruiu, în vârstă de trei ani, a căzut în fântâna din curte, adâncă de 15 metri. Pompierii au încercat să îl scoată, însă pentru că spaţiul era îngust niciun adult nu a reuşit să intre după copil. Cristian Becheanu, în vârstă de 14 ani, a fost legat de picioare şi coborât în puţ, el fiind scos la suprafaţă cu copilul în braţe.

Un alt caz, extrem de mediatizat, a avut loc în 11 iunie 2001, când Alina, o fetiţă de doi ani, a căzut în puţul din curtea casei părinţilor ei, din localitatea Voluntari. Zeci de oameni s-au chinuit timp de opt ore să o scoată pe micuţă din puţul cu diametrul de 30 de centimetri, însă fără succes. Cea care avea să îi salveze viaţa era o adolescentă de 18 ani, Oana Furnică.

"Am aflat de la televizor despre caz şi am decis să merg acolo să văd despre ce este vorba. Era multă lume. Înaintea mea au încercat şi alţii să o salveze p fetiţă. M-am oferit să ajut eu, dar n-am primit acordul din prima. N-aveam experienţă. Cineva a spus că sunt o cascadoare din America şi atunci m-au lăsat. Am coborât 6 metri şi am reuşit să o trag de acolo", povestea tânăra, despre a cărei poveste a scris şi presa internaţională.