Râul Arieş din Munţii Apuseni este poluat cu steril după ce o sondă inversă a cedat, luni seara, iar în râu a ajuns apă cu steril din iazul de decantare Valea Şesei, care aparţine societăţii Cupru Min
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Alba au declarat, luni seara, corespondentului MEDIAFAX, că societatea Cupru Min i-a informat că pe râul Arieş a avut loc o poluare, în urma unui accident tehnologic.
”Este vorba despre o sondă inversă care, din cauza acidităţii, s-a ruginit, a crăpat şi a plecat o anumită cantitate de steril cu apă şi s-a deversat în râul Arieş. La ora aceasta se fac cercetări, s-au luat analize, iar mâine vom avea un raport complet. Accidentul s-a produs în urma corodării unei sonde inverse. Incidentul a fost raportat ca poluare”, au declarat, corespondentului MEDIAFAX, reprezentanţii Gărzii de Mediu Alba.
Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Alba, reprezentanţii Cupru Min şi-au asumat vina asupra producerii accidentului.
Specialiştii urmează să stabilească şi cât de mult a fost afectată flora şi fauna piscicolă de pe râul Arieş având în vedere faptul că sterilul cu care apele au fost poluate conţine substanţe chimice toxice.
Iazul de decantare de la Valea Şesii aparţine companiei miniere de stat Cupru Min Abrud şi are o suprafaţă de aproximativ 130 de hectare. În iaz au fost deversate în timp cantităţi importante de steril rezultate în urma exploatării cuprului de la Roşia Poieni, areal minier în care activează compania Cupru Min. Potrivit unei analize recente a Ministerului Mediului, iazul de decantare reprezintă o problemă de mediu ce necesită investiţii de protejare şi ecologizare în valoare de minimum 15 milioane de euro.