Ultima eclipsa a anului 2013 - o eclipsă hibrid de Soare - va avea loc duminică, 3 noiembrie. Eclipsa solară de pe 3 noiembrie este considerată a fi o eclipsă hibrid deoarece va începe ca o eclipsă inelară, după care se va transforma într-o eclipsă totală de Soare, scrie Huffington Post.
Din nefericire, eclipsa hibridă de Soare nu va putea fi văzută cu ochiul liber din România, ci numai din America de Nord şi Africa.
Cu toate astea, eclipsa hibridă de Soare va fi transmisă pe internet de către Slooh Space Camera, din Kenya
Considerată de astronomii de pretutindeni drept cel mai interesant şi spectaculost eveniment celest al anului, eclipsa din 3 noiembrie este o eclipsă totală de Soare extrem de rară: este o eclipsă hibridă cu o geometrie neobişnuită. Raritatea eclipsei vine din faptul că începe ca o eclipsă inelară – adică o eclipsă în care Luna nu acoperă în totalitate suprafaţa Soarelui, apoi continuă şi se termină sub forma unei eclipse totale de Soare.
Eclipsa hibridă din 2013 este vizibilă pe un „coridor” foarte îngust care traversează Nordul Oceanului Atlantic şi Africa ecuatorială. În Nordul Americii, nordul Africii de Sud, Sudul Europei, Orientul Mijlociu şi mare parte din Africa, fenomenul astronomic va putea fi observat ca o eclipsă parţială de Soare. Zona de penumbră începe la aproximativ 1.000 de km în Atlantic faţă de oraşul Jacksonville din Florida: pe un culoar foarte îngust de numai 4 km, eclipsa inelară durează 4 secunde. Pe măsură ce umbra înaintează, la 15 secunde de la începerea fenomenului, după ce a traversat 600 de km în Atlantic, eclipsa devine totală, iar culoarul de pe care poate fi observată se extinde la 13 km – iar faza de totalitate ţine 16 secunde. Cea mai mare durată a eclipsei totale are loc în Oceanul Atlantic, la aproximativ 330 de km de Liberia, unde totalitatea ţine 1 minut şi 39 de secunde, iar culoarul de totalitate are aici 57 de km. Pe măsură ce iese din ocean şi traversează Africa: Gabon, Congo, eclipsa ajunge la un culoar de 36 km şi o totalitate de 48 de secunde.