Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a semnat luni un decret prezidenţial prin care ţara est-europeană va renunţa la obligativitatea vizelor de intrare pentru şederi de scurtă durată - până la cinci zile - în cazul cetăţenilor din 80 de state ale lumii, inclusiv SUA şi ţările membre UE. Măsura este una extrem de importantă şi demonstrează dorinţa Minskului de a-şi îmbunătăţi pentru prima dată în ultimii 26 de ani relaţia cu Occidentul, scrie Reuters.

Acest regim de vize relaxat se va aplica doar în cazul vizitatorilor care vor ajunge cu avionul în Belarus. De asemenea, noile reguli vor intra în vigoare la o lună de la publicare.

Preşedintele belarus a jucat un rol eşenţial în îmbunătăţirea imaginii ţării sale după ce a acţionat ca un intermediar între Occident şi Rusia în vederea soluţionării conflictului din estul Ucrainei. De asemenea, acesta a acceptat monitorizarea internaţională a ultimelor alegeri parlamentare, care au marcat intrarea pentru prima dată a trei reprezentanţi ai opoziţiei în legislativul de la Minsk. 

În urmă cu doar câţiva ani, Aleksandr Lukaşenko era catalogat în mod deschis ultimul dictator al Europei, după ce a condus din 1994 şi până în prezent fosta republică sovietică a Belarusului.