Rebelii sirieni au pierdut controlul asupra cartierelor din nord-estul oraşului Alep, bastionul lor, a anunţat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), în timp ce trupele regimului de la Damasc îşi continuă ofensiva pentru a recuceri întregul oraş din nordul Siriei, informează AFP.

Armata a recucerit luni cartierele Sakhur, Haydariya şi Sheikh Khodr, în timp ce forţele kurde au cucerit cartierul Sheikh Fares, precizează OSDO.

Kurzii nu sunt oficial nici aliaţii Damascului, nici ai rebelilor, însă opoziţia siriană îi acuză de cooperare cu regimul lui Bashar al-Assad.

"Rebelii au pierdut controlul asupra tuturor cartierelor din nord-estul Alepului şi aceasta este cea mai mare înfrângere a lor din 2012 şi până acum", a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Mass-media oficiale au anunţat la rândul lor cucerirea cartierelor Sakhur şi Haydariya, difuzând imagini cu mii de civili care au fugit din estul Alepului în ultimele zile.

Cucerirea, sâmbătă, a cartierului Massaaken Hanano, cel mai mare din estul oraşului Alep, a marcat debutul acestei importante avansări a armatei siriene.

Cucerirea, luni, a cartierului Sakhur este strategică pentru regimul de la Damasc, deoarece îi permite să taie definitiv Alep-Est în două.

Sectorul Est, unde locuiesc circa 250.000 de oameni, este total asfixiat de un asediu impus de regimul preşedintelui Al-Assad de patru luni şi este ţinta celor mai devastatoare bombardamente de la lansarea de către regim, în 15 noiembrie, a unei violente ofensive pentru a recuceri în totalitate acest al doilea oraş al Siriei, miză majoră în conflict.

AGERPRES