Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) înregistrează în continuare multe încălcări ale armistiţiului în sud-estul Ucrainei, a declarat miercuri trimisul special al OSCE la negocierile privind Ucraina, Martin Sajdik, citat de Xinhua.

Diplomatul a afirmat în faţa presei, în Belarus, că majoritatea victimelor în rândul civililor şi al combatanţilor din Ucraina au fost ucise de armamentul greu, care trebuie retras de pe linia de contact dintre trupele guvernamentale şi separatişti, conform acordurilor de la Minsk.

Reprezentantul OSCE a adăugat că speră ca zilele următoare forţele să se separe la Staniţa Luganskaia.

Negocierile de pace au continuat asupra aşa-numitei "formule Steinmeier" privind alegerile locale în unele localităţi din regiunile Doneţk şi Lugansk, a mai spus Sajdik. Formula se referă la mecanismul de încheiere a ostilităţilor în estul Ucrainei propus de ministrul german de finanţe Frank-Walter Steinmeier.

Următoarea reuniune la Minsk a grupului trilateral de contact pentru Ucraina pe 7 decembrie, la o zi după reuniunea subgrupului pentru securitate. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe a declarat că Belarus este dispusă să găzduiască în capitala sa şi o eventuală întâlnire a miniştrilor de externe ai "cvartetului Normandia" — Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa.

Digi 24