Gigantul american Bell Helicopter a semnat o înţelegere cu IAR Ghimbav pentru a discuta despre o potenţială colaborare. Americanii ar putea produce componente sau asambla la fabrica din Braşov elicopterul de atac Viper, dacă Guvernul va decide să cumpere acest aparat.

Elicopterele Viper ar putea înlocui aeronavele IAR 330 Puma deţinute de Forţele Aeriene Române.

Aparatele de atac Viper sunt momentan folosite doar de americani şi armata pakistaneză şi costă aproximativ 31 de milioane de dolari. Viper este unul dintre cel mai bine înarmate elicoptere de luptă din lume.

Bell Helicopter, parte a companiei Textron, anunţă într-un comunicat că a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR Ghimbav Braşov pentru „a explora posibilităţile de cooperare”.

Compania de la Braşov, subliniază comunicatul Bell Helicopter, „este bine poziţionată să asigure suportul pentru elicopterul de atac AH-1Z Viper, în cazul în care ar fi achiziţionat de guvernul român”.

Practic, comunicatul companiei americane sugerează că Guvernul român ar putea să ia în calcul o ofertă de achiziţii de elicoptere din partea Bell Helicopters: „Potenţialul pentru AH-1Z Viper în România este incitant, iar AH-1Z ar trebui să fie un candidat foarte puternic în întâmpinarea nevoii pe care o are guvernul român pentru o platformă de apărare şi securitate avansată şi de încredere”, se arată în comunicat.

În context, Bell Helicopter aminteşte că România şi-a luat angajamentul să respecte standardele NATO şi să aloce 2 la sută din PIB pentru cheltuieli de apărare.

AH-1Z Viper este cel mai avansat elicopter de atac antitanc. Poate transporta cea mai largă gamă de arme de precizie şi este dotat cu cei mai avansaţi senzori. Are o rază de acţiune de peste 240 de kilometri, poate transporta 16 rachete de timp Hellfire, două rachete aer-aer AIM-9 şi 650 de muniţii de 20mm.

Nu este pentru prima dată când Bell Helicopter curtează guvernul român. Americanii de la Bell Helicopter au purtat deja discuţii în acest sens cu oficiali din Guvernul României încă din mai 2016. 

Digi 24