Donald Trump a obţinut preşedinţia Statelor Unite „călărind un val negru care a ieşit din adâncurile poporului american. Nu a făcut nimic deosebit, nu e un mare orator, n-a avut momente extraordinare în campanie, n-a avut idei cu care să farmece oamenii. A început această campanie, folosesc această expresie, n-am alta, la mişto. N-a ştiut nici el ce-o să se întâmple şi s-a produs această explozie în poporul american. E vorba de un curent de adâncime care datează de peste un secol, curentul nepăsător, neintervenţionist, insularist”, a spus Cristian Tudor Popescu.
În opinia sa, prin victoria lui Donald Trump, „SUA se transformă într-o foarte mare insulă. E principalul aspect care ne priveşte şi pe noi. Asta spune Trump: nu ne interesează restul lumii, ci America. Vouă să vă fie bine, de restul nu ne pasă”, spune jurnalistul.
El aminteşte că Europa a avut nevoie de Statele Unite atât în timpul celor două războaie mondiale, cât şi în diferite conflicte postbelice. Acum, „tendinţa principală e să stăm la noi acasă, să ne fie bine şi să nu ne pese de ceilalţi”.
„E lucrul cel mai grav din punctul meu de vedere, cu consecinţe care se vor vedea. Nu ştiu cât de bine o să-i fie Americii cu Trump, dar Europei de Est, României nu-i va fi bine deloc cu acest preşedinte”, spune Cristian Tudor Popescu.
Jurnalistul nu crede în ipoteza că, după câştigarea alegerilor, Donald Trump „se va alinia” la linia obişnuită a preşedinţilor americani.
„E un candidat şi un preşedinte atipic, care, egocentric fiind, fiind extrem de arogant şi de flămând de putere, va avea ca principal obiectiv al mandatului nici măcar chestia asta cu America mare din nou, nu, principalul obiectiv va fi al doilea mandat. Pentru asta va trebui să-şi păstreze electoratul obţinut acum. Cel mai mare pericol pentru el e să treacă drept cuminţit, reeducat de sistem, el care a cîştigat ca un personaj antisistem. Atunci va forţa în politica internă şi în cea externă, cu gândul la cea internă, măcar să le dea iluzia votanţilor că le dă ce le-a promis”, spune Cristian Tudor Popescu.
„Nu vin vremuri deloc bune pentru nimeni”, a conchis el.
Pe de altă parte, spune Cristian Tudor Popescu, Hillary Clinton „a fost un candidat extrem de prost, de nefericit, extrem de neconvingator, fals. Acel fake care n-a convins niciun moment. A obţinut voturile datorită maşinăriei uriaşe din spatele ei, datorită vedetelor Hollywoodului. O contribuţie extraordinară a avut Michelle Obama. Ar fi fost un candidat net superior”.
„Poate că ar fi putut fi învinsă şi de un candidat mai slab. Faptul că n-a putut produce Partidul Democrat şi clasa politică să producă mai mult decât Clinton în alegerile acestea e un lucru mai grav decât faptul că a câştigat Trump”, adaugă Cristian Tudor Popescu.