Premierul britanic Theresa May s-a deplasat luni în India într-o vizită destinată să pregătească terenul pentru un potenţial acord post-Brexit, relatează AFP.
 
În prima sa vizită bilaterală în afara Europei de la venirea sa în Downing Street în iulie, Theresa May a promis că ţara sa 'nu va întoarce spatele lumii' odată cu ieşirea din Uniunea Europeană.
 
'Ne dorim ca Marea Britanie să devină campionul cel mai implicat şi cel mai pasionat în materie de liber-schimb în lume", a declarat primul ministru în faţa unei audienţe din sectorul industrial la New Delhi.
 
'Liberul-schimb creează un val care ridică toate navele, le face mai bogate. Se creează locuri de muncă, aceasta creşte investiţiile, îmbunătăţeşte productivitatea, se schimbă calitatea vieţii şi se deschid oportunităţi pentru toţi cetăţenii noştri ", a pledat ea.
 
Însoţită de treizeci de şefi de întreprinderi, Theresa May a sosit duminică seara, pentru o vizită de două zile, în capitala indiană într-un moment în care aceasta se confruntă cu un episod grav de poluare. Ea se va deplasa marţi la Bangalore, capitala high-tech-ului indian.
 
Marea Britanie nu poate semna acorduri comerciale bilaterale până nu părăseşte Uniunea Europeană, probabil în 2019. Pentru 'identificarea' punctelor de convergenţă între Londra şi New Delhi 'nu este nevoie ca noi să aşteptăm să părăsim Uniunea Europeană', a declarat ea.
 
Liam Fox, ministrul comerţului internaţional, un post nou, face parte de asemenea din delegaţia britanică şi urmează să se întâlnească cu omologul său indian Nirmala Sitharaman.
 
'Este vital ca India şi Regatul Unit, două ţări legate prin istorie, să lucreze împreună pentru a defini economia bazată pe cunoaştere în secolul al XXI-lea", a declarat primul-ministru indian, naţionalistul hindus Narendra Modi, care se va întâlni cu Theresa May în cursul zilei de luni.
 
Dacă avantajele unui acord de liber-schimb între Marea Britanie şi India, ţară cu 1,25 miliarde de locuitori, sunt potenţial imense, obiectivul anunţat se anunţă totuşi dificil.
 
Renumită pentru birocraţia şi tarifele sale complexe, India negociază deja de aproape un deceniu cu Uniunea Europeană un acord similar, deocamdată fără succes.
 
În contextul ieşirii programate din UE, "Marea Britanie are nevoie mai mult ca oricând de India", relevă Hindustan Times în ediţia sa de luni.
 
AGERPRES