Magistraţii Tribunalului Prahova au constatat, vineri, neregularitatea rechizitoriului prin care fostul sindicalist Liviu Luca a fost trimis în judecată, fiind acuzat că şi-a însuşit în mod fraudulos fondurile PSV Company pentru construirea unui ansamblu de locuinţe, instanţa dispunând excluderea unor probe.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, judecătorul a admis o serie de cereri şi excepţii formulate de inculpaţii din dosar, între care şi Liviu Luca, şi a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul a fost trimis în judecată de DIICOT Ploieşti.

Astfel, instanţa a dispus excluderea din mijloacele de probă pe care se întemeiază acuzaţiile aduse inculpatului Liviu Luca a celor administrate după data de 22 februarie 2016, ora 11,40, fiind vorba despre declaraţiile inculpatului Gheorghe Stan şi ale martorilor Aurelian Bandi, Florian Stoica şi Auraş-Mihăiţă Cucu.

Conform deciziei Tribunalului, judecătorul cere DIICOT Ploieşti ca, în termen de cinci zile de la comunicare, să remedieze neregularităţile constatate, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.

Liviu Luca şi alte şapte persoane au fost deferiţi justiţiei, în luna iunie, de DIICOT Ploieşti într-un dosar care vizează mai multe infracţiuni, între care constituire de grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat DIICOT, în acest dosar Luca este acuzat că şi-a însuşit în mod fraudulos fonduri din patrimoniul PSV Company, pentru construirea unui ansamblu de locuinţe.

În aceeaşi cauză au mai fost trimişi în judecată inculpaţii Sorin Mihai, Radu Florea, Gheorghe Stan, Gheorghe Şupeală, Zizi Anagnastopol, Mircea Băicoianu şi Nicolae Sprinţaru, acuzaţiile aduse lor fiind cele de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani şi complicitate la spălare de bani.

Procurorii arată că, în perioada 2005 — 2009, Liviu Luca a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul SC PSV Company SA (fosta Petromservice SA) pentru ca acestea să fie folosite pentru construirea "Ansamblului de locuinţe şi anexe gospodăreşti' situat în Păuleşti, judeţul Prahova.

La grupul infracţional au aderat şi inculpaţii Zizi Anagnastopol, director economic în cadrul SC PSV Company SA, Sorin Mihai, director general, Gheorghe Şupeală, director general, Gheorghe Stan, director economic în cadrul SC Edilconst SA, şi Radu Florea, director general al societăţii.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, în perioada 17.07.2005 — 27.02.2009, reprezentanţii SC PSV Company SA, prin Zizi Anagnastopol, Sorin Mihai şi Gheorghe Şupeală, au virat în mod nelegal către SC Edilconst SA, în interesul lui Liviu Luca, suma de 14.649.762,73 lei, reprezentând lucrări de construcţii executate la "Ansamblu sediu social şi anexe SC Profesional Corpconsult SA — Păuleşti'. Astfel, PSV Company a fost prejudiciată cu suma de 14.649.762,73 lei.

"De asemenea, s-a reţinut că membrii grupului infracţional, prin actele ulterioare pe care le-au îndeplinit, au încercat să disimuleze faptul că inculpatul Luca Liviu este adevăratul beneficiar al construcţiei", spun procurorii.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Prahova.

AGERPRES