Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata rusă a instalat sisteme de apărare antiaeriană S-300 în baza militară din portul sirian Tartus, informează AFP şi Reuters.

"Bateria are scopul de a apăra baza navală... Este neclar de ce prezenţa ei a declanşat alarmă în rândul partenerilor noştri vestici", se arată într-un comunicat al ministerului.

Presa din Statele Unite a scris la începutul săptămânii că Rusia ar fi folosit pentru prima dată de la începutul intervenţiei sale în Siria rachetele S-300.

În decembrie, ruşii au instalat sisteme S400, mai noi, în apropierea bazei Latakia. Cu o rază de cel puţin 400 de kilometri şi considerat cel mai performant sistem de apărare antiaeriană din lume, acesta acoperă aproape tot teritoriul Siriei, toată insula Cipru, sud-estul Turciei, unde se află şi baza aeriană folosită de americani, şi nordul Iordaniei.

Specialişti în tehnică militară au afirmat că amplasarea sistemelor ruseşti în Siria au dus imediat la echilibrarea raportului de forţe în zonă. 

Raza de acţiune a sistemului S-400.