Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a ajuns vineri dimineaţă la DNA. Este audiat într-un dosar de evaziune fiscală deschis în urmă cu mai multe luni. Prejudiciul estimat de procurori se ridică la 77 de milioane de lei.

Robert Negoiţă ceruse timp ca să studieze dosarul, un dosar care se referă la o evaziune fiscală făcută în urma unor tranzacţii imobiliare. Faptele datează de dinainte de a ajunge primar, iar Robert Negoiţă a fost pus sub acuzare la sfârşitul acestei veri.

Procurorii spun că, în perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiţă Robert Sorin a construit, în vederea vânzării, trei ansambluri rezidenţiale formate din vile şi blocuri de locuinţe şi locuri de parcare, situate în Bucureşti, în oraşul Voluntari şi oraşul Popeşti Leordeni.

Începând din luna decembrie 2005, a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfăşurată şi fără a achita obligaţiile fiscale ce-i reveneau.

În perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, Robert Negoiţă a efectuat un număr de 1.250 de tranzacţii imobiliare, constând în vânzări de construcţii şi teren aferent construcţiilor, activităţi din care a obţinut venituri în sumă de 364.714.645 lei.

Pe de altă parte, actualul edil al Sectorului 3 a luat măsuri active de comercializare a locuinţelor construite în cele trei ansambluri rezidenţiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfăşurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligaţia plătirii de TVA către buget, arată procurorii.

Pentru a evita plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Robert Negoiţă a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidenţiate contabil şi declarate fiscal de societăţile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidenţiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidenţiale, Robert Sorin Negoiţă nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, au arătat procurorii anticorupţie.

Astfel, deşi imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizică Robert Sorin Negoiţă, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidenţiale aparţinând uneia din societăţile la care acesta era acţionar.

Digi 24