Ministerul de Justiţie din Turcia a solicitat marţi dimineaţă Washington-ului să-l aresteze pe clericul Ferthullah Gulen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie. Decizia vine după o serie de discuţii purtate de autorităţile turce împreună cu o delegaţie americană, pentru a se stabili acuzaţiile care i se aduc clericului autoexilat în Statele Unite încă din 1999, transmite Hurriyet Daily News, citat de News.ro.

Ankara îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă.

Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor.

Însă, statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul „inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Clericul Gulen neagă toate acuzaţiile şi susţine că se va preda autorităţilor turce doar atunci când acuzaţiile împotriva sa sunt demostrate de către un organ de investigaţie independent.

De asemenea, autorităţile turce au cerut în mod repetat extrădarea clericului islamist în urma tentativei de lovitură de stat, însă diplomaţii americani au precizat că extrădarea poate să aibă loc doar după ce sunt aduse dovezi cu privire la acuzaţiile formulate împotriva lui Fethullah Gulen.

Luna trecută, o delegaţie din partea Departamentului de Justiţie şi a Departamentului de Stat din SUA a vizitat Ankara pentru a discuta despre procesul de extrădare. Ulterior, o delegaţie din partea Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a mers la Washington la începutul lunii septembrie pentru a analiza documentele prin care se solicită extrădarea.

Ministerul de Justiţie din Turcia a trimis deja dosarele anchetei împotriva clericului islamist la Departamentul de Justiţie din SUA.