Iranul îşi respectă integral obligaţiile prevăzute în acordul privind activităţile sale nucleare încheiat anul trecut cu Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania), a confirmat într-un raport Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), însărcinată să monitorizeze aplicarea acestei înţelegeri, transmite agenţia EFE.

În documentul difuzat joi se menţionează că rezervele de uraniu îmbogăţit ale Iranului se situează sub pragul de 300 de kilograme, limita maximă admisă în acord, şi nu au fost instalate noi centrifuge pentru îmbogăţirea acestui material radioactiv.

Potrivit AIEA, Iranul dispune în prezent de circa 5.000 de centrifuge cu gaz de tipul IR-1, vechi şi lente, număr ce reprezintă circa un sfert din totalul centrifugelor pe care le avea în momentul semnării acordului. De asemenea, Teheranul nu a avansat nici în construcţia reactorului cu apă grea.

Acordul semnat anul trecut prevede o serie de limitări ale activităţilor nucleare iraniene, astfel încât să existe garanţia că acestea vor fi exclusiv civile şi nu vor permite dezvoltarea unor arme nucleare, statele Grupului 5+1 acceptând în schimb ridicarea sancţiunilor economice şi politice impuse Teheranului.

Pentru a verifica respectarea acordului, experţii OIEA au primit din partea autorităţilor iraniene permisiunea de a efectua oricând inspecţii inopinate în instalaţiile nucleare.

AGERPRES