Procurorii Curţii de Apel Bucureşti fac la această oră percheziţii la sediul companiei Energy Holding, societate deţinută de controversatul om de afaceri Bogdan Buzăianu, scrie Digi 24. Procurorii şi poliţiştii cercetează firma pentru suspiciuni de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare.
Sunt făcute verificări în privinţa a două firme şi a două persoane juridice care au deja calitatea de suspect.
Una dintre firme este Energy Holding, deţinută de Bogdan Buzăianu, iar suspiciunile sunt legate de o serie de tranzacţii făcute în cursul anului 2009 de această companie cu altă societate vizată de aceste cercetări. Tranzacţiile vizau contracte de consultanţă şi contracte de vânzare-cumpărare pentru terenuri care erau mult supraevaluate. Motiv pentru care bugetul de stat a fost prejudiciat prin deducerea cheltuielilor acestei societăţi.
Momentan prejudiciul este estimat la aproximativ 500.000 de euro, însă anchetatorii au indicii că acesta ar fi în realitate mult mai mare.
Bogdan Buzăianu a câştigat miliarde de dolari de pe urma Hidroelectrica. Din 1996 i s-a permis să cumpere energie de la stat, care prin firmele lui a fost revândută unor fabrici de stat la preţuri chiar şi de 10 ori mai mari. În 2001 a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, de aproape 1 miliard de dolari, pe vremea când ministrul Economiei era naşul său, Doru Ioan Popescu. Despre acel contract, procurorii DIICOT au spus că reprezenta mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme şi că ar fi fost încheiat ilegal. Directorii Hidroelectrica sunt acum în închisoare fiind condamnaţi, însă partea de dosar cu Bogdan Buzăianu nu a plecat niciodată către instanţă.
Povestea retehnologizării Porţilor de Fier II, subiectul dosarului DNA în care în cursul lunii iulie 2016 a fost chemat la audieri administratorul Hidroelectrica, Remus Borza, este strâns legată de Nicolae Bogdan Buzăianu, marcant ”băiat deştept” din energia românească. Statul a pierdut peste un miliard de euro. La Porţile de Fier II retehnologizarea a fost realizată de o firmă urmaşă a companiei care obţinuse, când ministru al Economiei era Călin Popescu Tăriceanu, un contract similar; fără licitaţie.