Doi piloţi de elicopter ruşi au fost ucişi vineri în apropiere de Palmira, în centrul Siriei, când elicopterul sirian cu care zburau a fost doborât, a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit AFP.

Aceste decese ridică la 12 numărul oficial de militari ruşi care şi-au pierdut viaţa în conflictul din Siria de când Rusia a început să bombardeze, în septembrie, poziţii deţinute de adversarii aliatului său, preşedintele Bashar Al-Assad.

"La 8 iulie, piloţii-instructori Riafagat Habibulin şi Evgheni Dolghin se aflau în misiune pe un elicopter sirian Mi-25 înarmat. În acelaşi moment, la est de Palmira, luptători din cadrul organizaţiei Statul Islamic au lansat o ofensivă", a anunţat Ministerul Apărării într-un comunicat preluat de agenţiile ruse de presă.

"După ce şi-a epuizat muniţia, pe drumul de întoarcere, elicopterul a fost ţinta teroriştilor şi s-a prăbuşit pe teritoriul controlat de Siria. Echipajul a murit", a precizat documentul.

La jumătatea lui iunie, Ministerul Apărării a mai anunţat decesul a doi soldaţi ruşi în decurs de câteva zile. Unul şi-a pierdut viaţa în explozia unei maşini capcană în timp ce asigura protecţia unui convoi umanitar în regiunea Homs (centru), iar celălalt, rănit în apropiere de Alep (nord), a decedat într-un spital militar din Moscova.

După mai multe luni de lovituri aeriene, preşedintele Vladimir Putin a anunţat în martie retragerea unei părţi însemnate din contingentul militar rus din Siria, însă acesta continuă să efectueze lovituri asupra "ţintelor teroriste" şi în sprijinul forţelor guvernului de la Damasc.

Declanşată în martie 2011 de represiunea manifestaţiilor în favoarea reformelor, revolta împotriva regimului sirian s-a transformat într-un război devastator care a făcut peste 280.000 de morţi şi a constrâns milioane de persoane să îşi părăsească locuinţele.