Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa. Potrivit procurorilor anticorupţie, Călin Popescu Tăriceanu ar fi minţit într-o declaraţie dată în calitate de martor în faţa procurorilor cu privire la modul în care s-a făcut retrocedarea unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa. 

Preşedintele Senatului a fost trimis în judecată în stare de libertate. Procurorii spun că şeful Senatului ar fi minţit atunci când a spus că nu ştie nimic despre retrocedarea către Paul al României al unor suprafeţe de teren din Băneasa şi Snagov.

De asemenea, potrivit procurorilor, Călin Popescu Tăriceanu ar spus în mod nereal  şi că nu ştie nimic despre implicarea cetăţenilor israelieni în procedurile de retrocedare. 

„La data de 15 aprilie 2016, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, în depoziţia luată sub jurământ, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, mediatizat prin comunicatul nr 654 din 18 mai 2016.

Astfel, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre: 
- retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), 
- implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare, 
- actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri. 

De asemenea, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

În acelaşi context, inculpatul a mai precizat, că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.

Totodată, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România. 

În contextul instrumentării aceleiaşi cauze, la data de 28 aprilie 2016, inculpatul Marian Marius Dorin a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu angajarea lui Marcovici Marius Andrei, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein.

De asemenea, inculpatul Marian Marius Dorin, a afirmat în mod nereal că nu cunoştea activitatea şi atribuţiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condiţiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice ca „omul lui Tal” ”, se arată în comunicatul DNA.

Digi 24