Impactul inundaţiilor pe infrastructura specifică a fost, doar până în lunile mai-iunie, de 61 de milioane de lei, a declarat luni, la Forumul Administraţiei Publice Locale, ministrul Mediului, Cristina Paşca-Palmer, precizând că este nevoie de mai multă atenţie pentru schimbările climatice.
Cristiana Paşca Palmer a precizat că schimbarea climei este importantă, pentru că are consecinţe economice grave, dar şi consecinţe sociale.
"Din fericire, până acum nu am avut pierderi de vieţi omeneşti în România, în inundaţiile din acest an, dar s-a întâmplat în anii trecuţi. Anul trecut, inundaţiile din Marea Britanie au costat şase miliarde de euro. Pot să vă spun că, dintr-un studiu făcut la Ministerul Mediului, doar până în mai şi iunie, impactul inundaţiilor pe infrastructura noastră de inundaţii, pe diguri şi toată infrastructura de inundaţii, costă 61 de milioane de lei. Asta fără a lua în calcul terenul agricol pierdut”, a spus ministrul Mediului.
Cristiana Paşca-Palmer a avertizat reprezentanţii administraţiei locale că Pământul are o capacitate limitată de a absorbi impactul pe care oamenii îl au, precizând că se va ajunge la aproape 90 de miliarde de oameni până în 2050.
"La nivelul de dezvoltare la care suntem acum, pur şi simplu planeta nu poate susţine şi, din acest motiv, pentru că deja s-au întâmplat multe dezechilibre, cum ar fi schimbările climatice sau partea de biodiversitate, adică toate micro-organismele care procesează toate sistemele şi operaţiile chimice, şi aceasta este depăşită”, a mai spus ministrul Mediului.
Priorităţile celei de-a doua etape a mandatului actualului Guvern în relaţia cu administraţia publică locală şi oportunităţile existente pentru derularea unor proiecte de investiţii durabile, la nivel local sunt dezbătute, luni şi marţi, la Forumul Administraţiei Publice Locale, eveniment organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale, la care participă premierul Dacian Cioloş, miniştri, reprezentanţi ai administraţiei locale, ai ONG-urilor şi ai mediului academic.