Semnalul detectat de marina franceză în Marea Mediterană, în zona de căutare a avionului Airbus 320 al companiei EgyptAir, provine într-adevăr de la una din cutiile negre ale aparatului prăbuşit pe 19 mai, în timpul unui zbor Paris-Cairo, au confirmat miercuri anchetatorii aviaţiei civile franceze, transmite AFP.

Anterior, Ministerul egiptean al aviaţiei civile anunţase că 'echipamentele de căutare ale unei nave ale marinei franceze, Laplace, au captat semnale care provin probabil de la una dintre cele două cutii negre' ale avionului.

'Semnalul unei balize a unui înregistrator de zbor a fost detectat de echipamentele companiei Alseamar aflate pe nava Laplace a marinei naţionale', a declarat Rémi Jouty, directorul Biroului francez de anchete şi analize (BEA).

'Detectarea acestui semnal este o primă etapă', a indicat el, precizând că s-a plecat de la 'analiza datelor radar disponibile şi a semnalului balizei de alertă, care au permis definirea unei zone de căutare prioritare'. Această activitate a fost realizată în strânsă coordonare cu autorităţile egiptene', a adăugat Jouty.

Potrivit ministerului egiptean, pentru scoaterea la suprafaţă a celor două cutii negre va trebui aşteptată sosirea unei alte nave specializate, peste aproximativ o săptămână.

Nava Laplace a sosit marţi zona de căutare a avionului Airbus 320 al companiei EgyptAir, cu misiune de a localiza cutiile negre ale aparatului dispărut cu 66 de oameni la bord.

Ea este echipată cu trei sisteme de detecţie acustică DETECTOR-6000, produse de compania franceză Alseamar, capabile să detecteze semnalele cutiilor negre până la adâncimi de 4.000-5.000 de metri.

Echipele de căutare lucrează contracronometru pentru a recupera cele două cutii negre ale avionului, care le-ar oferi anchetatorilor indicii vitale, însă balizele care pot ajuta la reperarea lor nu emit semnal decât 'patru până la cinci săptămâni', până la epuizarea bateriilor. 
Avionul A320 a dispărut brusc de pe radare pe 19 mai, în jurul orei 00:29 GMT (03:29 ora locală), înainte de a se prăbuşi în apele Mediteranei între insula Creta şi coasta de nord a Egiptului, din cauze încă necunoscute.

AGERPRES