Peste 600.000 de persoane au tranzitat frontiera în perioada 29 aprilie - 2 mai, dintre care 336.000 au intrat în România, iar peste 298.000 au ieşit din ţară, traficul fiind mai mare cu 50 la sută faţă de perioada Paştelui de anul trecut.

Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei au fost cele de la graniţa din vestul ţării. La frontiera cu Ungaria au fost înregistrate 251.000 de persoane, iar la graniţa cu Bulgaria, peste 100.000 de persoane, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF). 

"În perioada Sărbătorilor Pascale (29.04-02.05.2016), frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 634.500 de persoane, din care 336.000 pe sensul de intrare în ţară şi 298.500 pe sensul de ieşire din ţară şi 178.000 mijloace de transport. În perioada similară a anului 2015 au trecut frontiera 423.000 persoane şi 118.300 mijloace de transport, constatându-se o creştere a traficului cu 50%, atât la persoane, cât şi la mijloace de transport”, se arată în comunicatul IGPF.

În unele situaţii a fost nevoie ca arterele de control să fie redimensionate, dacă se înregistra un număr mare de ieşiri din ţară sensiurile de intrare fiind transformate în sensuri de ieşire, pentru creşterea fluenţei. Cu toate acestea, au fost perioade în care traficul la frontieră s-a aglomerat, în condiţiile în care de la Ministerul Afacerilor Interne s-a dispus ca poliţiştii de frontieră să fie mai riguroşi în controale.

Poliţia de Frontieră a lansat, înainte de Paşte, o nouă versiune a site-ului politiadefrontiera.ro, unde sunt transmise alerte în timp real despre aglomeraţia în punctele de trecere a frontierei, utile mai ales în perioadele cu trafic intens din preajma sărbătorilor.

De asemenea, a fost îmbunătăţită şi aplicaţia destinată telefoanelor mobile, denumită Trafic Online, care conţine date despre punctele de trecere a frontierei şi timpul mediu de aşteptare la control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din România.  Aceasta prezintă media timpilor de aşteptare la controlul de frontieră pentru autoturisme, microbuze şi autocare, iar în ultima versiune au fost introduse şi camioanele de peste 7,5 tone. Aplicaţia poate fi accesată de pe orice calculator sau smartphone cu acces la internet.

Punctele de trecere a frontierei sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare, în culori diferite. Culoarea verde indică faptul că timpii de aşteptare sunt până în 30 de minute, galbenul arată că aşteptarea durează între 30 şi 60 de minute, iar roşul semnalează aglomeraţie, respectiv că timpii de aşteptare sunt de peste 60 minute.