Omul de afaceri Nelu Iordache a fost dus la DIICOT pentru audieri, joi dimineaţă.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) efectuează, joi, 37 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Argeş, Galaţi, Călăraşi şi Giurgiu. Sunt vizaţi 34 de suspecţi, între care şi omul de afaceri Nelu Iordache, patronul firmei Romstrade.

Potrivit anchetatorilor, începând cu 2011, firma City Cons SRL, a cumpărat, de la persoane vătămate, cantităţi mari de piatră sau alte bunuri, introducând la plată file de cec fără acoperire.

Mărfurile şi serviciile astfel achiziţionate de City Cons erau livrate către diverşi beneficiari, în special firmele Impresa Pizzarotti şi SC Romstrade SRL, prin intermediul altor două firme, la preţuri mult mai mici decât cele de achiziţie, mai susţin procurorii. Prejudiciul calculat de anchetatori s-ar ridica la 13.130.977 de lei.

Nelu Iordache este judecat, din aprilie 2013, într-un dosar în care este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, în legătură cu deturnarea fondurilor pentru un tronson din autostrada Nădlac - Arad. În calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, Iordache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene, se arată în rechizitoriu.

Într-un alt dosar, Nelu Iordache este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, în cadrul unui contract finanţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.

În acest caz, omul de afaceri este acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. Alături de Nelu Iordache sunt judecaţi firma Romstrade şi mai mulţi responsabili de la DRDP Craiova.